ONU va vizita din nou două locații din Ucraina, în contextul în care Rusia susține că aceasta ar vrea să folosească o „bombă murdară”

ONU va vizita din nou două locații din Ucraina, în contextul în care Rusia susține că aceasta ar vrea să folosească o bombă murdară
sursă foto: captură YT

Organismul de supraveghere nucleară al ONU, AIEA, a declarat că inspectorii săi au vizitat în mod regulat două locații din Ucraina aflate în centrul afirmațiilor Rusiei potrivit cărora Kievul pregătește o așa-numită bombă murdară.

Inspectorii se vor întoarce în zilele următoare, în urma unei invitații din partea Ucrainei, a declarat directorul general Rafael Grossi. Rusia nu a oferit nicio dovadă pentru acuzațiile sale, pe care NATO le respinge.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat că acest lucru înseamnă că Rusia însăși ar putea pregăti un astfel de atac.

Rusia a menționat Uzina de îmbogățire a mineralelor din estul țării din regiunea centrală Dnipropetrovsk și Institutul pentru cercetări nucleare din Kiev

Așa-numitele bombe murdare conțin material radioactiv, cum ar fi uraniu, care este împrăștiat în aer atunci când explozibilul convențional se detonează.

Ele nu trebuie să conțină material radioactiv foarte rafinat, așa cum se folosește la o bombă nucleară, ceea ce le face mai ieftine și mai ușor de manevrat.

AIEA [Agenția Internațională pentru Energie Atomică] a declarat că a primit o invitație din partea guvernului ucrainean de a desfășura „activități de verificare” în două locații nespecificate, adăugând că inspectorii agenției au vizitat în mod regulat ambele locații.

Grossi a declarat că AIEA „a inspectat una dintre aceste locații în urmă cu o lună și toate constatările au fost în concordanță cu declarațiile de garanții ale Ucrainei. Nu au fost găsite acolo activități sau materiale nucleare nedeclarate”, a spus el.

Ce este o „bombă murdară”?

Agenția de știri de stat rusă, RIA Novosti, a declarat că a identificat două locații – Uzina de îmbogățire a mineralelor din estul țării din regiunea centrală Dnipropetrovsk și Institutul pentru cercetări nucleare din Kiev – ca fiind locațiile centrale pentru presupusa operațiune ucraineană.

Se așteaptă ca Moscova să repete această acuzație în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU de marți. Într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres, reprezentantul Rusiei în Consiliu, Vassily Nebenzia, a declarat că țara sa va „considera utilizarea bombei murdare de către regimul de la Kiev ca fiind un act de terorism nuclear”.

Foto: Captură YouTube

„Ministerul nostru al Apărării a primit, de asemenea, informații potrivit cărora această provocare ar putea fi realizată cu sprijinul țărilor occidentale”, a scris dl Nebenzia în scrisoarea sa.

Afirmațiile Moscovei, făcute de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, au fost respinse de Ucraina și de aliații săi occidentali.

Într-o declarație comună de luni, miniștrii de externe din SUA, Marea Britanie și Franța au condamnat afirmațiile ca fiind „false” și au declarat că „lumea va vedea prin folosirea acestei declarații un pretext pentru escaladare”.

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat la rândul său Rusia că se pregătește să folosească bombe murdare. Oficialii serviciilor de informații occidentale au ținut însă să sublinieze că nu există niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească așa-numitele bombe murdare sau alte dispozitive nucleare.

Urmăriți B1TV.ro și pe