Până la 2.500 de lei amendă pentru cei care poartă mască textil. Explicația Ministrului de Interne

Până la 2.500 de lei amendă pentru cei care poartă mască textil. Explicația Ministrului de Interne
Mască sanitară de unică folosință. Sursa: Pixabay

Ministrul de Interne, Lucian Bode, susține că cei care poartă masca tetilă în spațiu public riscă să fie amendați cu până la 2500 de lei pentru că ar fi ca și cum nu ar avea mască. „Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor”, a conchis ministrul de Interne.

Lucian Bode, despre amenda pentru cei care poartă masca textilă

Întrebat cum o să fie făcută verificarea în teren, pentru a vedea cine ce mască poartă și care vor fi indicațiile pentru agenți, Bode a precizat că nu este nevoie de indicații, ci de lege.

„Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului”, a declarat Lucian Bode, potrivit Digi24.

„Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare. În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare”, a mai spus ministrul.

Măștile, din nou obligatorii peste tot. Explicațiile lui Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat, miercuri, că masca de protecție devine din nou obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise deoarece Omicron, noua variantă de coronavirus, se răspândește extrem, extrem de ușor.

„Folosirea măștii va fi obligatorie – sau mască medicală simplă, chirurgicală, ori FFP2 – în spațiile deschise și închise. Normal că în Ordinul comun al ministrului Sănătății și Ministrului de Interne se vor prevedea unele excepții pentru cei care au activități individuale, sportive, de diverse categorii. În rest, se va purta mască.

Problema acestei variante (Omicron) e că e extrem de contagioasă. Contactul ca să te infectezi de la altă persoană, dacă ea e pozitivă, e unul foarte scurt, mai scurt decât la Delta și variantele anterioare. Asta înseamnă că e suficient să porți o discuție cu cineva care e infectat o scurtă perioadă și poți să fii și tu infectat. De asta măsura privind portul măștii devine obligatorie în toate spațiile închise și deschise.

Ultima oră
14:00 - MAE: Solicitarea Rusiei de a reduce postura NATO în statele care au aderat după 1997 a fost deja respinsă fără echivoc ca inacceptabilă de către NATO. România va continua să susțină ferm importanța întăririi Flancului Estic
13:52 - Alexandru Rafila: Centrele ambulatorii de evaluare sunt destinate pacienților pozitivi, care au astfel ocazia să facă o investigație completă. Tratamentul antiviral administrat la timp este esențial (VIDEO)
13:38 - Marcel Ciolacu: Programul lui Alexandru Rafila începe să se vadă / Liderul PSD, către ministrul Sănătății: Indiferent cât veți fi de atacat, să mențineți același ritm! (VIDEO)
13:15 - Peste 170 de centre de evaluare a pacienților COVID, deschise în toată țara. HARTA
13:14 - Alexandru Rafila: Cel mai greu lucru de îndeplinit ține de recâștigarea încrederii oamenilor. Guvernul și premierul sprijină acest demers, iar asta demonstrează că politizarea sănătății e ceva greșit (VIDEO)
13:13 - Peste 5.400 de pacienți COVID-19 în spitale, cu 460 în plus față de ziua precedentă / Aproape 20.000 de cazuri noi la nivel național și 49 de decese în 24 de ore
12:58 - Cosmin Cristian Viașu a murit. Senatorul USR avea doar 45 de ani
12:41 - Cătălin Predoiu: Ministerul Justiției pune vineri în dezbatere publică proiectul pentru desființarea SIIJ. Am folosit un model inspirat din modul de funcționare a Parchetului European (VIDEO)
12:36 - Scădere semnificativă a acțiunilor Netflix. Căderea de pe bursă, provocată de estimările privind numărul de abonați
12:35 - Ce salariu încasa Roxana Ciuhulescu de la Ministerul Sportului, înainte să plece la Survivor România 2022