Parlamentul se reunește în ședință extraordinară marți și miercuri, pentru a discuta organizarea referendumului

Parlamentul se reunește în ședință extraordinară marți și miercuri, pentru a discuta organizarea referendumului
Foto: machiavelli.ro

Marți și miercuri Parlamentul se reunește într-o sesiune extraordinară pentru a pune de acord Ordonanța de Urgență emisă de Guvern pe tema organizării referendumului cu decizia Curții Constituționale.

Marți are loc ședința Senatului, iar miercuri cea a Camerei Deputaților.

CCR a decis că referendumul este constituțional doar dacă la urne se vor prezenta majoritatea cetățenilor români cu drept de vot. Guvernul a adptat în iunie o Ordonanță de Urgență prin care suspendarea președintelui se poate face cu 50% plus unu din totalul voturilor exprimate în cadrul unui referendum pentru a îl suspenda .

Imediat după publicarea deciziilor au apărut numeroase declarații în contradictoriu între miniștrii Guvernului Ponta, care se ocupă de organizarea referendumului, judecătorii CCR și premierul însuși.

Atsfel, în timp ce CCR anunță că decizia magistraților este irevocabilă și obligatorie, Guvernul Ponta a susținut în numeroase rânduri că referendumul din 29 iulie va fi organizat coform OUG.

Presat de liderii europeni, primul ministru român a declarat în mai multe rânduri, la Bruxelles, că se va respecta decizia CCR, însă chiar și vineri dimineață, ministrul de Interne declara că referendumul de demitere a președintelui se va desfășura în conformitate cu Ordonanța de Urgență dată de Guvern pe acestă temă.