PDL şi-a ales liderul la Convenţia Naţională de la Parlament. Vezi principalele momente

PDL şi-a ales liderul la Convenţia Naţională de la Parlament. Vezi principalele momente

UPDATE 20.40: Emil Boc obţine majoritatea voturilor şi deci un nou mandat în fruntea PDL, din primul tur. Duminică, democrat-liberalii se reunesc din nou pentru a-și alege noii prim-vicepreședinți, secretari generali, secretari generali pe regiuni, vicepreședinți și secretari executivi.

UPDATE 20.00: Încheierea votului pentru preşedinţia PDL. Candidaţii aşteaptă numărarea voturilor. Votarea a durat aproximativ o oră şi jumătate.

UPDATE 18.30: 
Începerea votului pentru funcţia de preşedinte al PDL. Sulfina Barbu a precizat că delegaţii vor primi buletine de vot cu numele candidaţilor şi al moţiunilor şi vor vota în ordine alfabetică, în secţii de votare organizate în sala de şedinţă.

UPDATE 17.48: Blaga s-a adresat democrat-liberalilor spunând că „dacă vrem să mergem cu bine înainte, trebuie să învăţam din greşelile pe care le-am facut”, îndemnând membrii partidului să facă „alianţe naturale”. La finalul alocuțiunii, Blaga a lansat un îndemn către democrat-liberali, spunând: „Iubiți partidul acesta cum îl iubesc eu pentru că merită!”.

UPDATE 17.40
: Boc a revenit la pupitru, reiterând obiectivele moţiunii sale. La finalul intervenţiei sale, premierul a declarat: „Ştiu lucrurile care trebuie îndreptate în partid. Aşa cum am demonstrat împreună cu colegii mei că avem puterea să modernizăm România, am puterea şi ştiu cum să mergem mai departe şi să modernizăm PDL”. Emil Boc i-a îndemnat pe delegaţi să voteze „cu mintea şi sufletul”.

UPDATE 16.00: Vasile Blaga şi-a prezentat moţiunea “O Românie Dreaptă. O Românie Europeană”, declarând că partidul nu funcţionează şi că are nevoie de o schimbare, de „un nou început”.

Vezi aici declarațiile lui Vasile Blaga

UPDATE 15:20:
Intervenţia Robertei Anastase, care a declarat că Emil Boc este „un preşedinte care a căştigat toate bătăliile politice. Avem nevoie de un preşedinte care să continue parteneriatul cu preşedintele Traian Băsescu. Emil Boc este cel care va continua parteneriatul”.

Vezi AICI declaraţiile Robertei Anastase

UPDATE
15.05: Intervenţia lui Theodor Stolojan, susţinător al lui Emil Boc, despre care a declarat că „este omul care a convins o întreagă coaliţie de guvernare să susţină măsurile dure pe care le-a luat pentru a diminua efectele crizei, pentru a asigura reformele necesare”.

Vezi AICI declaraţiile lui Theodor Stolojan

UPDATE 14.40:
Emil Boc îşi prezintă moţiunea. Prezentarea a început cu un film despre cariera premierului. Delegaţii s-au ridicat şi i-au scandat numele lui Emil Boc.

Vezi AICI declaraţiile lui Emil Boc

UPDATE 14.20: Theodor Paleologu declară că, „în cazul fericit” în care ar câştiga şefia PDL, ar vrea să îi aibă în conducere şi pe Emil Boc şi Vasile Blaga

Vezi AICI declaraţiile lui Theodor Paleologu

UPDATE 14.05: Convenţia s-a reluat, după o pauză de o oră şi jumătate. Primul care îşi prezintă programul este Theodor Paleologu.

UPDATE 12.34
: Delegaţii au aprobat în unanimitate raportul de activitate al lui Emil Boc ca președinte al PDL.

UPDATE 12.25: Actualul lider al PDL, premierul Emil Boc, anunţă că noul statut al PDL a fost adoptat. Acesta a trecut cu doar trei voturi împotrivă.

UPDATE 11.46: Traian Băsescu şi-a încheiat discursul susţinut în faţa Convenţiei Naţionale a PDL.

Democrat-liberalii s-au reunit, sâmbătă, la Palatul Parlamentului pentru a desemna noua conducere a partidului. La ora 11:00, actualul lider al partidului, premierul Emil Boc a declarat deschise lucrările, anunţând că 1.353 de delegaţi şi-au înscris prezenţa la reuniune. La eveniment a dat curs invitaţiei şi preşedintele Traian Băsescu, care a susţinut un discurs de aproape o oră în faţa adunării.

Imnul României, la Congresul PDL

Emil Boc și Vasile Blaga au ajuns la Palatul Parlamentului cu circa un sfert de oră înainte de începerea Congresului. Cei doi nu au făcut prea multe declaraţii pe holurile Parlamentului, îndreptându-se spre sala unde are loc evenimentul.

Vasile Blaga a ajuns la Congresul PDL

„E un moment de bilanţ. Astăzi va fi o sărbătoare pentru că vom fi un partid al învingătorilor”, a spus Emil Boc la începutul şedinţei. În aplauzele delegaţilor, premierul l-a prezentat apoi pe invitatul Traian Băsescu, completând lista de invitaţi cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, liderul UNPR, Gabriel Oprea şi liderul grupului minorităţilor. Varujan Pambuccian.

Emil Boc declară deschise lucrările Convenţiei Naţionale a PDL

Traian Băsescu, discurs motivant pentru PDL

Președintele Traian Băsescu a ajuns la Palatul Parlamentului în jurul orei 11:00. Şeful statului nu a dorit să facă prea multe comentarii, spunând doar că nu are emoţii, întrucât „ziua de astăzi va fi cu soare”. A intrat apoi în sală, unde se aflau cei trei candidaţi la şefia PDL, Emil Boc, Vasile Blaga, Theodor Paleologu, precum şi alţi lideri ai partidului.

Traian Băsescu a ajuns la Congresul PDL

După deschiderea lucrărilor, Traian Băsescu a fost invitat să susţină un discurs în faţa Convenţiei Naţionale a PDL. Şeful statului le-a spus democrat-liberalilor, printre altele, că formaţiunea din care fac parte „a făcut cel mai mult bine României” şi a transmis mesaje de încurajare la adresa PDL.

Preşedintele le-a mulţumit participanţilor la Convenţie şi premierului Boc că nu l-au dezamăgit, iar spre finalul discursului le-a mai spus celor din PDL că au obligaţia să rămână împreună după numărarea voturilor.

Vezi AICI declaraţiile făcute de Traian Băsescu la Convenţia Naţională a PDL

În cadrul Convenţiei Naţionale a partidului, PDL urmează să îşi aleagă noua conducere, delegaţii urmând să opteze pentru unul dintre cei trei candidaţi înscrişi în cursă: Emil Boc, Vasile Blaga şi Theodor Paleologu.

La eveniment sunt prezenţi liderii UDMR şi UNPR, Kelemen Hunor şi, respectiv, Gabriel Oprea, precum şi liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

Vezi aici lista candidaţilor şi programul evenimentului

Ultima oră
23:54 - Dan Barna: Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și discutăm posibilitatea revenirii la guvernare, fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu
23:45 - SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
23:36 - Șeful celei mai vechi firme de recrutare a stârnit discuții aprinse în online. Ce sondaj a făcut pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să-și pună un cerculeț verde pe rever, să fie vizibil de la distanță”
23:11 - Carmen Negoiță și iubitul politician se căsătoresc! Vedeta a făcut anunțul în direct: „Mi-a dat o cutie mare cu un cadou de ziua mea…”
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”