Pledoaria cu care avocata lui Liviu Dragnea l-a scăpat de închisoare pe fostul șef al PSD

Pledoaria cu care avocata lui Liviu Dragnea l-a scăpat de închisoare pe fostul șef al PSD

Liviu Dragnea a fost eliberat din închisoare pe 15 iulie, după ce și-a ispășit o parte a pedepsei din dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. În pledoaria avocatului Flavia Teodosiu, ținută la Tribunalul din Giurgiu, unde s-a judecat eliberarea condiționată a lui Liviu Dragnea, a fost făcută o paralelă între cazul fostului șef al PSD și cel al angajărilor fictive de la Primăria din Paris.

Apărătoarea lui Dragnea a punctat comportamentul ireproșabil al lui Liviu Dragnea în spatele gratiilor și a făcut referire la fostul președinte francez, Jacques Chirac. De asemenea, Teodosiu a subliniat faptul că prejudiciul reținut la condamnare în cazul lui Dragnea este de 200 de ori mai mic decât în dosarul politicienilor francezi.

„Petentul a fost condamnat pentru aşa zise angajări fictive în scopul partidului cu privire la două persoane şi un prejudiciu de circa 21 de mii de euro. În Franţa celebra cauză a angajărilor fictive la Primăria Parisului, care i-a implicat pe primarul de atunci devenit ulterior Preşedinte al Republicii franceze şi pe directorul său de cabinet, devenit ulterior prim-ministru, iar în prezent membru al Consiliului Constituţional francez, echivalentul judecătorului la Curtea Constituţională, a reprezentat o situaţie de angajări fictive în favoarea partidului de guvernământ implicând 26 de persoane, deci de 13 ori mai mult decât în această cauză, pe o durată de 10 ani, cu un prejudiciu de 30 de milioane franci francezi, deci de peste 200 de ori mai mult decât în această cauză.

Astfel, solicită a se observa în această cauză, în această disproporţie vădită că pedeapsa a fost de 3 ani şi 6 luni cu executare, iar în acea cauză pentru Jacques Chirac 2 ani cu suspendare, pentru Alain Jupee 1 an şi 6 luni cu suspendare şi astăzi este judecător, respectiv membru al Consiliului Constituţional francez”, au consemnat judecătorii Tribunalului Giurgiu în încheierea de şedinţă redactată în dosarul în care Liviu Dragnea a fost liberat condiţionat.

Celebrul caz Jacques Chirac, la care a făcut referire avocata lui Liviu Dragnea

În 2011, Jacques Chirac a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru deturnare de fonduri publice, abuz de încredere și conflict de interese, infracțiuni pe care fostul politician le-a comis în perioada în care a ocupat funcția de primar al Parisului.

Pentru pronunțarea sentinței, judecătorii au ținut cont de starea șubredă de sănătate a lui Chirac, ce avea 79 de ani, iar faptele se petrecuseră cu 15 ani înainte.

Jacques Chirac a fost ales președinte al Franței în urma alegerilor din 1995 și 2007. El a murit în 2019, la 84 de ani. În același an a decedat și soția sa, Bernadette Chirac.

Ultima oră
12:30 - CCR a admis sesizarea Guvernului Cîțu privind moțiunea de cenzură, dar au stabilit că dezbaterea și votul trebuie să aibă loc (surse)
12:24 - Cu ce cadou a mers Ion Ţiriac la Simona Halep în ziua în care sportiva a împlinit 30 de ani (FOTO)
12:21 - PSD depune propria moțiune de cenzură. Sorin Grindeanu: Cealaltă moțiune are probleme pentru că există acel conflict de natură constituțională
12:18 - Radu Țincu: Secțiile ATI din București, supraaglomerate. Creșterea va continua în perioada următoare. Suntem supărați când se introduc restricții, dar am ales să ne vaccinăm într-un procent extrem de redus și să sfidăm regulile (VIDEO)
12:13 - A murit unul dintre condamnații în dosarul triplei crime de la Stoenești. Doru Durleci era încarcerat la Craiova: „A fost lăsat să zacă precum un câine”
11:46 - Bucureștiul, la o rată de infectare de 5,57 la mie. Dacă se trece de pragul de 6, școlile intră în online și se instituie carantina de noapte în weekend pentru persoanele nevaccinate
11:45 - Virgil Musta: Suntem, din nou, în al doisprezecelea ceas. Oricât încercăm să mai creştem numărul de paturi, se vor epuiza şi acestea foarte repede
11:40 - Cine este Mihai Dan Zarug de la Asia Express, sezonul 4. Cu ce se ocupă concurentul de la Antena 1 și cum a ajuns cunoscut
11:33 - DLAF a sesizat DNA și cu privire la proiectul pe fonduri europene care a avut ca beneficiar firma lui Dan Barna: „Au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”
11:22 - Furnizorii de gaze și energie au început să trimită notificări de creștere a prețurilor. Ce pot face consumatorii în această situație