PMP solicită intervenția președintelui Iohannis pe tema Valea Uzului: ”Reprezintă o problemă de securitate națională, și una chiar foarte gravă, implicarea Ungariei în acest conflict”

PMP solicită intervenția președintelui Iohannis pe tema Valea Uzului: ”Reprezintă o problemă de securitate națională, și una chiar foarte gravă, implicarea Ungariei în acest conflict”

Partidul Mișcarea Populară solicită intervenția președintelui Klaus Iohannis pe tema conflictului de la Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului.

„UDMR și-a atins obiectivul, comandat de Budapesta, cu privire la Cimitirul internațional al eroilor din Valea Uzului! A mobilizat circa o mie de cetățeni maghiari, unii fiind aduși cu autocare și microbuze din Ungaria, pentru a bloca accesul românilor care au dorit să-și comemoreze eroii din respectivul cimitir, cu ocazia Praznicului Înălțării Domnului. Reprezentanții UDMR au instigat și au provocat în mod deliberat, au premeditat un conflict interetnic neavenit”, arată comunicatul formațiunii.

PMP susține că liderii politici ai comunității maghiare au nevoie de o atmosferă otrăvitoare a relațiilor dintre etnia majoritară și cea minoritară, în condițiile în care și-au pierdut credibilitatea din punct de vedere politic.

„Liderii politici ai maghiarimii au nevoie să stimuleze o astfel de atmosferă otrăvitoare a relațiilor dintre români și maghiari, pentru că politic nu mai au credibilitate în rândul unei semnificative părți din comunitatea maghiară iar, din punct de vedere electoral, rezultatele alegerilor europarlamentare au demonstrat că UDMR se află în cădere liberă. Pe de altă parte, udemeriștii alimentează conflictualitatea interetnică și se victimizează pentru a-și justifica existența politică, pretinzând că este nevoie de autonomie teritorială pe criterii etnice, întrucât maghiarii sunt oprimați, li se încalcă drepturile identitare, susținând totodată că statul român face eforturi pentru a-i asimila.

Evident, ei știu că atunci când ,,semeni vânt, culegi furtună” dar tocmai asta urmăresc pentru a pretinde, în schimb, intervenție și protecție la nivelul Uniunii Europene, precum și un regim special, menit să favorizeze și să forțeze realizarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice, adică așa-zisul ,,Ținut Secuiesc”…”, se mai arată în comunicat.

În acest context, așadar, PMP a lansat un apel către președintele României, solicitându-i să-și asume urgent poziția sa constituțională de mediator.

„Partidul Mișcarea Populară solicită președintelui României, Klaus Iohannis, să asume urgent poziția sa constituțională de mediator între puterile statului, întrucât Guvernul se află în vrie și depinde de voturile UDMR, fiind fatalmente depășit de gravitatea situației. Cu atât mai mult, considerăm că reprezintă o problemă de securitate națională, și una chiar foarte gravă, implicarea Ungariei în acest conflict, demonstrată prin prezența din această săptămână a vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt, care a sosit miercuri în România și a venit cu o misiune specială privitoare la Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului, unde, de altfel, a și adăstat semnificativ.

Mergeți la fața locului, ca șef al statului, și invitați la dialog reprezentanții autorităților locale, precum și toate părțile responsabile sau implicate în acest periculos conflict. Detensionați situația până când lucrurile nu escaladează fatalist și aduceți pacea interetnică necesară în chiar inima României!”, conchide comunicatul.