Legea privind combaterea spălării banilor, atacată la CCR. Turcan: PSDragnea blochează funcţionarea ONG-urilor

Legea privind combaterea spălării banilor, atacată la CCR. Turcan: PSDragnea blochează funcţionarea ONG-urilor

PNL şi USR au sesizat Curtea Constituţională în legătură cu legea privind combaterea spălării banilor. Cele două partide susțin că Liviu Dragnea a folosit o directivă europeană drept pretext înrăfuiala sa cu unele organizații nonguvernamentale. Ele avertizează că această lege, așa cum a fost gândită de PSD, va bloca funcționarea unor importante ONG-uri, inclusiv a celor care ajută persoanele vulnerabile.

„PNL şi USR au sesizat Curtea Constituţională cu privire la aspectele de neconstituţionalitate pe legea de transpunere a directivei privind prevenirea şi combaterea spălării banilor. În stilul caracteristic, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PSD Liviu Dragnea a luat o directivă europeană şi s-a gândit să o folosească în reglarea de conturi, de data aceasta cu organizaţiile nonguvernamentale. Cu alte cuvinte, o directivă care a fost publicată la nivel european în 2015, pe care ar fi putut să o preia pe rând mai multe guverne şi majorităţi parlamentare să o transpună în Parlament, a fost acum îmbrăţişată de majoritatea PSDragnea în Camera Deputaţilor pentru a interzice, a bloca funcţionarea organizaţiilor care desfăşoară activităţi în interes public, în interes social şi a dezarma, de asemenea, persoanele vulnerabile social să apeleze la organizaţii nonguvernamentale”, a afirmat liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, citată de Agerpres.

Turcan a precizat că PNL și USR au identificat patru încălcări ale Constituţiei în această lege. De asemenea, modul în care a fost adoptată încalcă Regulamentul: „Să nu uităm că legea privind prevenirea şi combaterea spălării banilor a fost votată de două ori, cu aceeaşi procedură, în condiţiile în care Regulamentul a fost încălcat pentru că nu poţi să repeţi un vot, în cazul în care este suspectat de viciu, prin aceeaşi procedură. Cu alte cuvinte, sfidând regulamentul, încălcând Constituţia, în momentul de faţă o lege cu grave aspecte de neconstituţionalitate serveşte interesului preşedintelui PSD Liviu Dragnea în bătălia cu organizaţiile nonguvernamentale”.

Ultima oră