Ponta: România vrea să recupereze câteva obiecte de patrimoniu de la oraşul Detroit

Ponta: România vrea să recupereze câteva obiecte de patrimoniu de la oraşul Detroit
Foto: B1 TV

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că România încearcă să recupereze de la oraşul american Detroit, aflat în faliment, câteva obiecte de patrimoniu de origine română.

„E un memorandum în Guvern. Oraşul Detroit e în faliment şi îşi vinde operele de artă. Aici sunt două obiecte cu valoare de patrimoniu şi o lucrare a lui Brâcuşi. Dacă va putea România să le recupereze, ar fi foarte bine, dar nu vă pot spune acum nimic. Nu s-a precizat niciun preţ”, a spus Victor Ponta. â

Subiectul a fost discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului, la iniţiativa ministrului Culturii, Daniel Barbu, a mai declarat premierul.

În luna iulie, Detroit a devenit cel mai mare oraş american care s-a declarat în faliment, iar Guvernul de la Washington a exclus posibilitatea acoperirii datoriei municipalităţii prin fonduri federale.

În aceste condiţii, autorităţile locale din Detroit au în vedere vânzarea mai multor active din patrimoniul Primăriei, inclusiv obiecte de arheologie şi opere de artă aparţinând Institutului de Arte Frumoase.

Printre bunurile culturale aflate în colecţia de artă greco-romană a Institutului de Arte Frumoase din Detroit se află şi un coif princiar de paradă geto-dacic din argint. Acesta este asemnător unor piese descoperite în mormintele tumulare de la Aghighiol, judeţul Tulcea, şi Peretu, judeţul Teleroman, datând din a doua jumătate a secolului al IV-lea a.Chr.

Coiful are o greutate de circa 811 grame, cu o înălţime de 24 cm şi un diametru maxim de 20 cm, a fost modelat dintr-o placă de argint cu dimensiuni de 3,8-4,9 mm şi este bogat decorat prin gravare şi aurire.

„Coiful princiar de paradă deto-dacic nu este singura piesă din colecţia Institutului de Arte Frumoase din Detroit care ar putea prezenta interes pentru întregirea patrimoniului cultural românesc, printre obiectele culturale fiind şi o sculptură a lui Constanti Brâncuşi şi câteva desene ale marelui sculptor”, au declarat surse guvernamentale.

Ponta: Încercăm să recuperăm câteva obiecte de patrimoniu de la oraşul Detroit

Embed:

Tags: