Ponta: Sunt dezamăgit de reacţia Preşedinţiei în cazul Tokes. Motivul invocat este un subterfugiu

Ponta: Sunt dezamăgit de reacţia Preşedinţiei în cazul Tokes. Motivul invocat este un subterfugiu
Foto: theguardian.com

Premierul Victor Ponta s-a declarat dezamăgit de reacţia Administraţiei Prezidenţiale în ceea ce priveşte propunerea sa de retragere a Ordinului „Steaua României” lui Laszlo Tokes.

Acesta a apreciat că motivul invocat de Preşedinţie pentru refuz reprezintă doar un „subterfugiu”, scrie Mediafax. „Sunt foarte dezamăgit de reacţia Administraţiei Prezidenţiale în problema decoraţiei lui Tokes. Eu cred că oamenii aşteaptă o decizie din partea celui care a oferit decoraţia. Decoraţia a fost oferită de preşedintele României şi oamenii aşteaptă din partea lui o reacţie. Nu a fost doar una, a fost o serie întreagă, lungă, de declaraţii împotriva României date de Tokes. Eu cred că domnul Tokes nu poate să fie într-adevăr un cavaler al Ordinului Steaua României şi mi-aş dori foarte mult ca Preşedinţia să înţeleagă şi să acţioneze în acest sens”, a spus Ponta.

Premierul consideră că argumentul invocat de Preşedinţie pentru a-i respinge propunerea de retragere a decoraţiei lui Tokes reprezintă doar un subterfugiu.

„Există o procedură şi nu este o problemă ca acea procedură să fie îndeplinită. Eu cred că a fost pur şi simplu un subterfugiu. Vorbim aici de o poziţie publică şi cred că Administraţia Prezidenţială ar trebui să aibă o poziţie publică. Că după aceea se face sau nu procedura, ţine doar de preşedinte acest lucru”, a adăugat Ponta.

Premierul Victor Ponta i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare în care apreciază că nu mai sunt întrunite condiţiile morale şi legale pentru ca Laszlo Tokes să deţină Ordinul „Steaua României” şi propune retragerea acestei distincţii, potrivit unor surse oficiale.

Retragerea Ordinului Național ”Steaua României”, în grad de cavaler, domnul Tokes Laszlo, așa cum a cerut-o Guvernul, ar însemna ”încălcarea legii”, a transmis, vineri, Administrația Prezidențială. (Detalii AICI)