Ponta vrea să încalce legea privind listele electorale: Estimările INS arată că sunt 15 milioane persoane cu drept de vot

Ponta vrea să încalce legea privind listele electorale: Estimările INS arată că sunt 15 milioane persoane cu drept de vot

Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu se apropie, iar USL se interesează intens de numărul românilor care pot participa la vot. Astfel, premierul Victor Ponta susține că primele estimări ale Institutului Naţional de Statistică relevă că numărul cetăţenilor cu drept de vot se ridică în prezent la 15 milioane persoane. Asta în condițiile în care, la alegerile locale, organizate tot de Guvernul Ponta, pe listele electorale au fost înscriși 18.315.880 de cetățeni.

„Din punctul meu de vedere, este foarte bine să vină 50% la vot. Avem o singură mare problemă: noi nu suntem 18 milioane în acest moment. Conform primelor estimări, s-a redus populaţia cu drept de vot cu trei milioane, deci cu drept de vot suntem 15 milioane. Cifra este pe baza unei ponderări, ca la sondaje de opinie, pe baza a ceea ce s-a înregistrat până acum la INS”, a spus Ponta la RTV.

Cu alte cuvinte, Ponta sugerează că USL ar putea încălca legea și, doar pe baza unor estimări, lucru unic în țările europene, ar putea falsifica numărul cetățenilor înscriși în listele electorale.

Vezi AICI numărul cetățenilor de pe listele electorale la alegerile precedente.

Curtea Constituţională a decis, marţi, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.