Presa franceză: Acțiunile PSD și situația politică din România, un test pentru Partidul Socialist European

Presa franceză: Acțiunile PSD și situația politică din România, un test pentru Partidul Socialist European
Foto: bzi.ro

Acţiunile PSD din ultima vreme şi situația politică din România reprezintă un test pentru Partidul Socialist European, al cărui congres se va desfăşura la Bucureşti, la sfârşitul lunii septembrie. Aceasta este concluzia jurnaliştilor francezi, care cred că socialiştii europeni au nevoie de un comportament exemplar din partea PSD ca să poată spera la preluarea funcţiei deţinute până acum de Jose Manuel Barroso.

Congresul Partidul Socialist European va avea loc la București pe 28 și 29 septembrie. Întâlnirea programată în Capitală are ca scop alegere a noului lider care să preia următorul mandat la șefia Comisiei Europene, dar și pregătirea alegerilor din 2014.

Socialiștii speră să îi preia funcția lui Jose Manuel Barroso, profitând de eșecul dreptei europene de a scoate Europa din crizã (…) În acest context este esențial pentru socialiștii din toate țările UE ca acest congres de la București să fie un succes clar„, scriu jurnaliștii de la Mediapart.fr.

Un motiv în plus ca ziariștii francezi să considere acțiunile social-democraților români din ultima vreme, un test pentru Partidul Socialist European.

Socialiștii europeni au nevoie ca ordinea să domnească la București, vorbind de o etică ireproșabilă. Este important ca Partidul Social Democrat din România să nu piardă puterea și să nu aibă probleme de imagine în perspectiva congresului. Prin urmare, socialiștii europeni au nevoie ca Curtea Constituțională să excludă orice dubii privind modul de organizare a referendumului și să ajungă să valideze demiterea președintelui României, de centru-dreapta, chiar dacă participarea la scrutin nu a fost suficientă„, mai scriu ziariștii francezi.

Ei critică în același timp deturnarea atenției publice din România de la criza cu care se confruntă țara și cufundarea politicienilor într-un război surd al declarațiilor.

Tags: