Președintele Băsescu cere retragerea proiectului Roșia Montană din Parlament: Ponta trebuie să scape de lașitate ca să fie prim-ministru

Președintele Băsescu cere retragerea proiectului Roșia Montană din Parlament: Ponta trebuie să scape de lașitate ca să fie prim-ministru

Președintele Traian Băsescu i-a cerut, luni, premierului Victor Ponta să retragă proiectul Roșia Montană din Parlament, precizând că redevența ar trebui totuși modificată în Legislativ.

”Cred că cea mai bună soluție este ca Guvernul să retragă proiectul din Parlament. Sigur, sunt și lucruri care trebuie stabilite prin lege, cum ar fi creșterea redevenței de la 4 la 6%, dar în niciun caz legea nu poate sa cuprindă atribuțiuni care sunt ale Executivului. Această exploatare, dacă se va face sau nu, trebuie făcută în interior legislației existente cu avize date de instituții executive autorizate să facă acest lucru. Și toată lumea trebuie să înțeleagă că este o chestiune de asumare. De aceea avem separația puterilor în stat”, a declarat Băsescu.

”Ponta trebuie să scape de lașitate ca să fie prim-ministru. Și trebuie să mai renunțe la șmecherie. România nu este ușor de condus. Mă întrebam de multe ori dacă ar fi fost Ponta premier în momentul de criză al lui 2010, nu știu dacă o scotea la capăt mergând la televizor fără să ia măsuri” , a completat președintele.

Acesta a spus că nu este de acord nici cu poziția celuilalt lider al USL, Crin Antonescu, ”care a intrat în jocul cu votăm sau nu”.

”Soluția corectă pentru premier este să retragă urgent proiectul de lege pentru că riscul este tensionarea la maxim a societății atâta timp cât proiectul se afla în Parlament, unii cer adoptarea, alții cer să nu fie adoptat, și după o lună jumătate de proteste în societate vom afla că este neconstituțională. Ar fi un dezastru”, a conchis șeful statului.