Președintele Klaus Iohannis reclamă la CCR înființarea Institutului Levantului, condus de Emil Constantinescu

Președintele Klaus Iohannis reclamă la CCR înființarea Institutului Levantului, condus de Emil Constantinescu
Foto: Facebook / Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a trimis, luni, la Curtea Constituțională a României (CCR) o sesizare de constituționalitate asupra Ordonanței de Urgență privind înființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, condus de fostul președinte Emil Constantinescu.

Sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 66/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 117/2017 privind înființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului’, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Legea a fost transmisă de Parlament spre promulgare Președintelui României în data de 11 martie 2020.

Șeful statului este de părere că această lege această lege contravine unor norme constituționale, iar unul dintre motive este că nu se justifică urgența adoptării unui astfel de act normativ prin OUG.

În cazul de față motivele enunțate de inițiatorii actului normativ nu sunt de natură să justifice o situație extraordinară a cărei reglementare nu putea fi amânată sau realizată pe calea procedurii obișnuite de legiferare.”

De asemenea, Iohannis mai arată că, având în vedere aceste considerente, Legea de aprobare a OUG nr. 66/2019 a fost adoptată cu încălcarea art. 117 alin. (3) din Constituție, fiind neconstituțională în ansamblul său.

Potrivit art. 75 alin. (1) din Constituție, „se supun spre dezbatere și adoptare Camerei Deputaților, ca primă Cameră sesizată proiectele legilor organice prevăzute la art. 117 alin. (3) din Constituție. Așadar, în situația înființării unei autorități administrative autonome, Camera Deputaților este Cameră de reflecție, iar Senatul este Camera decizională’, potrivit comunicatului transmis de Administrația Prezidențială.

Institutul Levantului a fost înființatîn 2017 de Călin Popescu-Tăriceanu la propunerea lui Emil Constantinescu, iar în 19 septembrie 2019, Guvernul Dăncilă a modificat printr-o ordonanță de urgență legea de funcționare a institutului. Prin această lege, Institutul Levantului devine ”instituție publică de specialitate, autonomă, de interes național, cu personalitate juridică”.