Prețurile medicamentelor SCAD din nou: 120 de tratamente ar putea fi retrase de pe piață 

Prețurile medicamentelor SCAD din nou: 120 de tratamente ar putea fi retrase de pe piață 

Preţul medicamentelor ar putea scădea din nou, cu 35%, cauzând retragerea din farmacii a 120 de tratamente ieftine, din cauză că producătorii nu-şi vor mai acoperii costurile.

Astfel, producătorii nu sunt de acord cu proiectul viitorului ordin care stabileşte preţul medicamentelor, dezbătut luni la Ministerul Sănătăţii, informează Digi24.

„Nu trebuie uitat faptul că medicamentele sunt la preţ minim european, ori coborârea preţului cu 35% la care se adaugă o taxa clawback cu 20% și eroziunea dată de curs valutar și inflație, practic ajungem la o situație în care o bună parte a medicamentelor care sunt comercializate în România să nu mai fie sustenabilă din punct de vedere economic, producătorii să fie obligați să le retragă de pe piață. Vorbim despre aproximativ 120 de medicamente”, a susţinut Dan Zaharescu, director executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

În schimb, ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, susţine că „dezbaterea este pentru a ajunge la o concluzie, totul pentru spre binele pacientului”, amintind că „am avut crize, discontinuități în aprovizionări” şi că se doreşte să nu mai existe astfel de probleme.

„La imunoglobulină am propus noi modificări, ordinul spune foarte clar vrem să facem prețuri la imunoglobulină ca și la vaccinuri, nu dorim să mai avem discontinuități”, a adăugat Pintea.

Urmăriți B1TV.ro și pe