Prim pas spre demiterea Renatei Weber: Comisiile juridice din Parlament au respins raportul de activitate al Avocatului Poporului pe 2020

Prim pas spre demiterea Renatei Weber: Comisiile juridice din Parlament au respins raportul de activitate al Avocatului Poporului pe 2020
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au respins raportul privind activitatea Avocatului Poporului pe anul trecut. Este un prim pas spre demiterea Renatei Weber din această funcție.

Raportul de activitate al Avocatului Poporului, respins în Comisii

Anterior, aceleaşi comisii au respins și raportul pe anul 2019, precizează Agerpres. Ședința a avut loc în absenţa parlamentarilor PSD şi AUR, care au părăsit sala. Social-democratul Nicuşor Halici a declarat că au făcut acest lucru deoarece au primit rapoartele peste noapte și nu au avut timp să le analizeze.

„PSD se retrag de la dezbateri şi de la acest simulacru de şedinţă comună, pentru că noi ştim care va fi rezultatul. Vreţi să schimbaţi Avocatul Poporului pentru că a avut dreptate de foarte multe ori, dreptate dată de Curtea Constituţională”, a mai acuzat Halici.

Respingerea rapoartelor de activitate reprezintă un prim pas spre demiterea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, obiectiv asumat de actuala coaliție de guvernare.

Întrebat ce îi reproșează Renatei Weber, Ludovic Orban, liderul PNL, a răspuns: „Foarte multe. De exemplu, a pus în pericol viața și sănătatea cetățenilor, a considerat spitalele centre de detenție. Să vă mai spun de mulțimea de acțiuni, după părerea mea, care au ieșit din cadrul Constituțional și legal”.

UDMR îl va susține pe Fábián Gyula pentru funcția de Avocat al Poporului. Acesta este lector la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Liberalii, la rândul lor, au venit cu propunerea ca postul să fie ocupat de profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din București.