Primul liceu cu grădină pe perete, inaugurat în Sectorul 4: Peste 800 de elevi care învață la Colegiul Național “Octav Onicescu” vor începe cursurile, anul acesta, într-o școală nouă (FOTO, VIDEO)

S-au încheiat lucrările de modernizare și de reamenajare a Colegiului Național Octav Onicescu, singura școală din Capitală cu grădină pe perete. Astfel, peste 800 de elevi încep luni, 14 septembrie, cursurile într-o școală nouă.

Primul liceu cu grădină pe perete, inaugurat joi în Sectorul 4

Colegiul Național Octav Onicescu a fost reamenajat complet. Vechiul liceu, construit la 1950, nu fusese niciodată modernizat până acum.

Primul liceu cu grădină pe perete, inaugurat joi în Sectorul 4

Unitatea de învățământ cu peste 800 de elevi s-a transformat într-o unitate sigură, complet refăcută și modernizată, cu săli de clasă dotate cu toate facilitățile, în care copiii să vină cu drag, să învețe.

Lucrările au durat trei luni, timp în care s-au renovat și modernizat 43 de săli, 11 grupuri sanitare, holuri și căi de acces.

Primul liceu cu grădină pe perete, inaugurat joi în Sectorul 4

De asemenea, au fost schimbate instalațiile termice și electrice.

Cel mai important, spune reprzentanții Primăriei Sectorului 4, lucrările efectuate, au vizat obținerea autorizației de securitate la incendiu, sens în care, căile de acces și de evacuare au fost redimensionate conform normelor în vigoare, a fost montat un sistem nou de detectare a incendiilor, instalația de hidranți a fost refăcută, ușile vechi au fost înlocuite cu unele noi, antiincendiu și s-au folosit materiale ignifugate, care să nu propage focul.

Am finalizat un proiect pilot, extrem de așteptat de întreaga comunitate. Este vorba despre o investiție a Sectorului 4, care are mai multe componente. Prima componentă este cea a soluțiilor europene pentru mediu și anume, conceptul de green deal, sens în care avem chiar aici lângă noi, un perete verde, pe care îl veți regăsi multiplicat în multe alte locuri din sectorul nostru, pentru că, începând cu exercițiul financiar 2021-2027 vom avea bani și suntem pregătiți cu proiecte pentru accesarea fondurilor europene pentru a implementa acest concept.

Primul liceu cu grădină pe perete, inaugurat joi în Sectorul 4

A doua componentă extrem de importantă pe care a vizat-o această investiție este siguranța copiilor, fapt pentru care vorbim astăzi, aici, despre o clădire ce a fost consolidată și care are toate dotările necesare autorizării privind securitatea la incediu, pentru ca elevii să aibă un maxim de siguranță.

Și un alt aspect foarte important este acela că, în Sectprul 4, investițiile se regăsesc pretutindeni. Nu doar pe marile bulevarde, ci și aici, după blocuri, unde se găsesc oameni minunați, școli senzaționale, cu dascăli deosebiți și cu rezultate foarte bune, dacă ne referim la rata mare de promovabilitate la examenele naționale pe care au obținut-o școlile din sectorul nostru. Faptul că astăzi Sectorul 4 arată diferit față de acum 4 ani, că au venit mult mai mulți investitori denotă faptul că investițiile, siguranța, educația merg mână în mână și că acestea sunt premisele esențiale pentru ca societatea și comunitatea noastră să se dezvolte, să fie prospere. Încă o dată, am demonstrat că se poate să livrăm soluții și să facem viața oamenilor mai bună.”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

Primul liceu cu grădină pe perete, inaugurat astăzi în Sectorul 4

Colegiul Național “Octav Onicescu” din Sectorul 4, unic în țară

Mai mult, in urma lucărilor, Colegiul Național “Octav Onicescu” a devenit unic în țară. Și asta întrucât, este singurul liceu care are o mini grădină pe una dintre fațade.

Primul liceu cu grădină pe perete, inaugurat joi în Sectorul 4

Cu o suprafață de 150 de mp și amenajată pe un suport special, cu sistem de irigare integrat, mini grădina are plante rezistente la căldură, frig și umezeală accentuată. Special alese, în funcție de climatul specific al zonei în care este poziționat peretele, pentru a oferi un tablou vizual unic, pe tot parcursul anului, plantele compun un micro-ecosistem, care reține praful și reduce poluarea.

Tot în această vară, copiilor le-a fost construit de la zero, un teren de sport, de aproximativ 500 de mp, cu marcaje, porți, coșuri de baschet, plasă protectoare și nocturnă.

El va putea fi folosit nu doar de elevii Colegiului “Octav Onicescu”, ci si de către cei care locuiesc în apropiere și practică diverse sporturi de echipă.

Primul liceu cu grădină pe perete, inaugurat joi în Sectorul 4

Primul liceu cu grădină pe perete, inaugurat joi în Sectorul 4

Ultima oră
01:23 - Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a ONU de la New York: România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli sunt fundamentale pentru un viitor mai sigur și mai bun (VIDEO)
00:00 - Ministrul Mediului a discutat cu Tiberiu Boșutar, activistul bătut crunt într-o pădure din Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur. Tanczos Barna: Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)