„Prostie sau hoție la Metrorex și Ministerul Transporturilor?”. Cătălin Drulă a prezentat o „scurtă istorie despre cum a ajuns Metrorex sub Grindeanu să plătească zeci de milioane de lei degeaba pentru energie”

„Prostie sau hoție la Metrorex și Ministerul Transporturilor?”. Cătălin Drulă a prezentat o „scurtă istorie despre cum a ajuns Metrorex sub Grindeanu să plătească zeci de milioane de lei degeaba pentru energie”
Cătălin Drulă (USR), fost ministru al Transporturilor, a explicat cum a ajuns Metrorex să plătească facturi uriașe la energie: șir de greșeli sub conducerea lui Sorin Grindeanu, actualul ministru. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cătălin Drulă, președintele USR, fost ministru al Transporturilor, susține că Metrorex a ajuns să plătească facturi uriașe la energie din cauza guvernanților, inclusiv a social-democratului Sorin Grindeanu, care i-a urmat în funcție.

Drulă susține că reînnoirea contractului la energie s-a făcut târziu și prost, apoi decidenții au comunicat greșit că Metrorex nu trebuie să beneficieze de plafonarea prețului și și-au dat seama prea târziu că, de fapt, compania se încadrează pentru a beneficia de această facilitate. Banii dați în plus la facturi n-au fost recuperați nici acum.

De asemenea, în vară aceștia nu au fost în stare să contracteze curent de la niciun furnizor, așa că Metrorex a ajuns la furnizor de ultimă instanță.

Și, de parcă n-ar fi fost de ajuns, guvernanți au uitat să includă Metrorex în noua Ordonanță privind plafonarea prețurilor la energie. Abia azi s-a prins Marcel Ciolacu, liderul PSD. Totuși, Drulă e convins că mâine PSD va face iar scut în fața ministrului Energiei, liberalul Virgil Popescu, pe care-l vor salva de moțiunea simplă depusă de USR.

Cum a ajuns Metrorex să plătească facturi uriașe la energie. Explicațiile lui Drulă

„Prostie sau hoție la Metrorex și ministerul Transporturilor? O scurtă istorie despre cum a ajuns Metrorex sub Grindeanu să plătească zeci de milioane de lei degeaba pentru energie electrică.

Anul trecut le-am lăsat un contract foarte bun cu Hidroelectrica, semnat pe perioada iulie 2021-ianuarie 2022, la aproximativ 400 lei/MWh (în medie).

S-au mișcat prost (intenționat?) cu reînnoirea contractului și au reușit să recontracteze abia în februarie 2022 cu 1500 lei/MWh”,a explicat fostul ministru, pe Facebook.

Drulă a scris apoi că Metrorex ar fi trebuit să beneficieze de plafonarea la 1000 lei/MWh introdusă prin OUG, dar aceștia au comunicat furnizorului că Metrorex este companie exceptată de la plafonare.

După câteva luni în care au plătit degeaba 8 milioane lei în plus pe lună, ei au cerut furnizorului să le recalculeze facturile la tariful plafonat, căci și-au dat seama între timp că Metrorex se încadra pentru a beneficia de Ordonanță. Metrorex n-a văzut nici acum banii dați în plus, așa că acum totul se judecă în instanță.

Între timp, Metrorex a ajuns la furnizor de ultimă instanță, căci decidenții n-au fost în stare să contracteze curent de la vreun furnizor: „Ca norocul, asta a însemnat că li s-a aplicat pe august plafonarea la 1000 lei/MWh. Dar compensarea de vreo 25 de milioane o are statul de suportat (se adună la acele datorii de 40 de miliarde de lei)”.

Guvernanții au uitat să includă Metrorex în noua OUG privind plafonarea prețurilor la energie

„Și vine și lovitura de teatru finală – guvernul a dat OUG vineri prin care se scoate plafonarea de la întreprinderile mari, categorie în care e și Metrorex. Grindeanu a tăcut mâlc în guvern, unde deciziile se iau prin consens.

În septembrie, vor plăti probabil curentul la 3000 lei/MWh, ceea ce înseamnă o factură lunară de 40-50 de milioane de lei. De unde anul trecut plăteau 6 milioane de lei pe lună, în mandatul meu.

Bravo, Virgil! Bravo, Grindeanu! Aveți stil. Reușiți eficient să îngropați companiile de stat!”, a mai scris Cătălin Drulă, pe Facebook.

Drulă, convins că PSD îl va apăra pe Virgil Popescu la moțiune

Drulă a mai susținut că, și în această situație, social-democrații tot îl vor apăra pe ministrul PNL al Energiei de moțiunea depusă de USR împotriva sa: „De situație s-a prins și Ciolacu care a ieșit astăzi să mormăie la adresa lui Virgil Popescu. Dar pe care mâine la vot în parlament, la moțiune, îl va apăra împreună cu tot PSD-ul”.

De altfel, încă de când a anunțat moțiunea împotriva lui Popescu, Drulă a spus că acesta este un test pentru PSD-iști: „Este evidentă lipsa de capacitate a lui Virgil Popescu, dar PSD e la fel de vinovat pentru criza din energie. A făcut până acum scut în jurul ministrului Popescu. Ei l-au salvat la precedentele două moțiuni depuse de USR. Acum e momentul (în ceasul al 13-lea) ca PSD să arate un minim de responsabilitate pentru țara pe care o guvernează”.

Senatorul PSD Daniel Zamfir a transmis deja că parlamentarii social-democrați nu vor vota moțiunea împotriva lui Popescu și a invocat pericolul unei „crize guvernamentale”. Și Marcel Ciolacu, președintele PSD, a dat asigurări că actuala coaliție de guvernare va rezista până în 2024.

Urmăriți B1TV.ro și pe