Ipoteză ȘOC: Protocoalele încheiate de SRI au fost inițiate de CIA şi Departamentul de Stat

Ipoteză ȘOC: Protocoalele încheiate de SRI au fost inițiate de CIA şi Departamentul de Stat

Ipoteză şocantă: protocoalele încheiate între Serviciului Român de Informaţii şi diverse instituţii ale statului ar fi fost iniţiate de CIA şi de Departamentul de Stat American. Scenariul aparţine jurnaliștilor de la publicația Deutsche Welle, informează B1 TV.

Jurnaliștii de la DW lansează o nouă ipoteză în aceea ce privește scandalul protocoalelor încheiate între SRI, parchete și diferite instituții ale statului.

CIA și Departamentul de Stat s-ar afla în spatele întregii operaţiuni. Scenariul, mai spun jurnaliștii, ar explica astfel de ce Daniel Morar a refuzat aplicarea protocoalelor în cadrul DNA, dar nu a mers până la capăt, denunțând public ilegalitatea acestora.

„Dar dacă e adevărat, așa cum se spune mai direct sau mai pe ocolite, că CIA, cu acordul Departamentului de Stat al Statelor Unite, a inițiat operațiunea, pilotând SRI-ul în construcția acestei scheme, atunci șeful DNA din acel moment se vedea prins într-un război mai mare decât puterile sale. (…) Este un scenariu posibil, deși nu există șanse prea mari să fie confirmat oficial”, spun cei de la Deutsche Welle.

Jurnaliștii mai observă ca protocoalele semnate de SRI cu instituţiile statului nasc numai controverse.

„Întregul context este nebulos și nu ne ajută deloc. Parchetul General și SRI încheiau un protocol de care președintele țării habar nu avea (sau cel puțin așa pretinde !). Laura Codruța Kövesi îi spune lui Morar că „așa s-a hotărât” și că trebuie să se supună. Dar de ce să se supună?”, se întreabă publicația Deutsche Welle.

Uniunea Naţională a Judecătorilor şi Asociaţia Magistraţilor din România cer Parchetului General, dar şi SRI să publice toate protocoalele secrete încheiate din 1990 până în prezent. Cele două organisme spun că ingerinţa SRI în justiţie a afectat grav statul de drept şi cer lămuriri.

Tags: