PSD ar putea depune, luni, moțiunea de cenzură. Marcel Ciolacu, mesaj către guvernul Orban: „Ați scăpat total situația de sub control”

PSD ar putea depune, luni, moțiunea de cenzură. Marcel Ciolacu, mesaj către guvernul Orban: „Ați scăpat total situația de sub control”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

PSD ar urma să depună, luni, la Parlament, moțiunea de cenzură împotriva guvernului Orban, potrivit anunțului făcut săptămâna trecută de Marcel Ciolacu, liderul interimar al social-democraților.

PSD ar putea depune, luni, moțiunea de cenzură. Marcel Ciolacu, mesaj către guvernul Orban

„Ați scăpat total situația de sub control, ați eșuat în gestionarea economiei, ați încălcat toate promisiunile făcute românilor. Acestea sunt rezultatele guvernării PNL. V-au interesat doar alegerile, furturile și cât mai multe funcții pentru prieteni.Nu v-a păsat nicio secundă nici de sănătate românilor, nici de traiul de zi cu zi. Ați avut o singură obsesie: alegerile anticipate”, era mesajul lui Marcel Ciolacu pentru guvernul Orban.

El mai susține că, „cu sprijinul constant al președintelui Klaus Iohannis”, timp de nouă luni PNL a „distrus România pas cu pas.Dar gata, vă ajunge, s-a umplut paharul. PSD nu va permite ca România să se scufunde în incompetența și prostia Guvernului pe care îl conduceți.E timpul să plecați acasă sau la pușcărie, în funcție de ce ați făcut fiecare”.

„Vreți alegeri cu orice preț pentru că știți că orice amânare va duce la pierderea puterii, iar odată cu pierderea puterii vă veți pierde și libertatea.Noi nu ne opunem organizării acestor alegeri, dar sunteți în stare să protejați sănătatea românilor? Românii trebuie să știe ce veți face pentru ca după alegeri să nu avem un val de decese. Cum îi veți îndemna pe români să iasă la vot? Cum vor vota pacienții cu COVID? Cum veți face din școli secții de votare? Cum veți face ca să dezinfectați secțiile de vot, ștampilele, buletinele?Azi trebuie să veniți și să vă asumați clar și răspicat organizarea alegerilor în condiții de siguranță”, a mai adăugat Marcel Ciolacu.

De altfel, liderul interimar al social-democraților și-a confirmat anunțul chiar și duminică seară: „Mâine PSD va depune moţiunea de cenzură la Parlament şi în cursul săptămânii vitoare va avea loc şi citirea moţiunii urmând să programăm votul”.Întrebat cu ce propunere de premier va merge la Palatul Cotroceni dacă această moţiune de cenzură va trece, Ciolacu a răspuns: „PSD este iniţiatorul moţiunii de cenzură şi categoric va veni şi cu o propunere de prim-ministru. Avem o decizie în ceea ce priveşte un nume de prim-ministru. Nu îl pot spune”.

„Nu vom avea guvern PSD”, preciza șeful statului

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat între timp că nu va desemna un premier PSD nici măcar în situația în care moțiunea de cenzură se concretizează, iar Parlamentul votează pentru a retrage încrederea cu care a fost învestit guvernul Orban.

„În ce privește coaliții post-moțiune, haideți mai întâi să vedem moțiunea, pe urmă să vedem votul pe moțiune, pe urmă să facem consultări și, cu certitudine, nu vom avea guvern PSD”, declara șeful statului.

Întrebat cum comentează moțiunea de cenzură cu care PSD amenință cabinetul liberal, președintele Klaus Iohannis a răspuns: „Atunci când a fost înlăturat, din fericire, guvernul PSD, în toamna anului trecut, toată lumea a știut că avem, și avem și astăzi, un guvern minoritar, care trebuie să gestioneze afacerile publice până când se fac alegeri parlamentare. Dacă la început toată lumea a înțeles că cineva trebuie să guverneze și, din fericire, este un guvern responsabil, după scurt timp PSD a făcut o pasiune din a depune moțiuni de cenzură, trebuie, nu trebuie. După părerea mea, nu trebuie. Este o măsură strict populistă, electoralistă, fără niciun rost. Mai sunt puține luni până la alegeri. Pentru ce să depui moțiune de cenzură? Doar așa, să arăți că în continuare te opui bunului mers al treburilor publice? Probabil, de asta vrea să convingă PSD, că se opune unui guvern care gestionează criza, se opune unui guvern care pregătește alegerile”.