PSD va depune un proiect de lege pentru sprijinirea IMM-urilor. Ciolacu: Românii și firmele românești sunt nevoiți să lupte singuri și cu creșterea prețurilor la energie electrică și gaze

PSD va depune un proiect de lege pentru sprijinirea IMM-urilor. Ciolacu: Românii și firmele românești sunt nevoiți să lupte singuri și cu creșterea prețurilor la energie electrică și gaze
Foto: Partidul Social Democrat / Facebook

PSD va depune, joi, în Parlament, un proiect de lege pentru susținerea IMM-urilor afectate de creșterile de prețuri la energie, gaze naturale și combustibil, a anunțat Marcel Ciolacu, în timpul unei conferințe de presă. Liderul social-democraților a solicitat dezbaterea inițiativei în regim de urgență.

PSD depune un proiect de lege pentru sprijinirea IMM-urilor, în fața valului de scumpiri

Marcel Ciolacu a anunțat că proiectul de lege va aduce măsuri concrete ce vor veni în sprijinul IMM-urilor, pentru a face față valului de scumpiri la energie electrică, gaze naturale și carburant.

„Românii și firmele românești sunt nevoiți să lupte singuri și cu creșterea prețurilor la energie electrică și gaze. Este cea mai mare creștere a prețurilor din istoria României! În fața acestor creșteri, Guvernul se bâlbâie ca de obicei. Au copiat prost și soluțiile PSD pentru plafonarea facturilor la utilități pentru cetățeni. Mediul de afaceri l-au uitat de tot! Așa cum au făcut și anul trecut. Creșterea prețurilor la energie și gaze va fi bomboana de pe coliva IMM-urilor românești. Micile afaceri de familie, micii producători sau intermediarii nuîși vor mai putea plăti pur și simplu facturile la iarnă. Asta înseamnă afaceri închise, locuri de muncă pierdute, șomaj și sărăcie! Doar Superman nu vede aceste pericole! Probabil zboară prea sus pentru a le vedea”, a declarat președintele PSD, în timpul conferinței de presă de miercuri.

El l-a acuzat pe premierul Florin Cîțu că nu a dorit să aibă întrevederi cu reprezentanții IMM-urilor.

„Poate Superman va găsi totuși timp, printre congrese sau lupte politice, să aibă întâlniri şi cu reprezentanţii mediului de afaceri. Mediul de afaceri a fost refuzat de către prim-ministru să aibă astfel de întâlniri, aşa că astăzi PSD a găsit, cum era şi normal, timpul adecvat de a avea o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Proiectul de lege prevede un mecanism de compensare

Concret, proiectul presupune un ajutor nerambursabil pentru acoperirea unei părți din cheltuielile suplimentare pe care le-au generat scumpirile, respectiv o alocare financiară nerambursabilă, deductibilă din impozitul pe cifra de afaceri sau impozitul pe profit.

Radu Oprea a explicat faptul că noul proiect de lege prevede un mecanism de compensare.

„Oricare creştere a preţurilor agregate la energie, gaze, combustibili, mai mare de 5% raportat la decembrie anul precedent, poate să declanşeze mecanismul din această lege care înseamnă fie o compensare a creşterii facturilor cu 50% din această creştere, pentru IMM-urile din România, introducem aici şi întreprinderile sociale şi alte forme de existenţă a întreprinderilor cum ar fi întreprinderile individuale, fie un lucru pe care l-am discutat cu mediul de afaceri care nu are încredere în faptul că actualul guvern ar putea implementa legea şi mecanismul foarte repede, şi atunci avem prevăzută şi posibilitatea deducerii din impozitul pe profit. Perioada este de 6 luni.

Condiţia este aceea ca să nu aibă restanţe la plata contribuţiilor angajaţilor către pensii sau bugetul de sănătate şi este evident că această iniţiativă legislativă încearcă să menţină competitivitatea întreprinderilor mici şi mijlocii din România în lupta de a fi prezente pe pieţe atât în România cât şi în ţările în care exportăm şi, bineînţeles, protecţia locurilor de muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, potrivit Agerpres.