Radu Mazăre, după o discuţie cu Victor Ponta: Voi cere amnistie pentru cei aflați în incompatibilitate

Radu Mazăre, după o discuţie cu Victor Ponta: Voi cere amnistie pentru cei aflați în incompatibilitate
Foto: evz.ro

Radu Mazăre, primarul municipiului Constanța, a declarat pentru Gândul, în urma unei conversații avute cu premierul Victor Ponta, că va propune în cadrul Comitetului Executiv al PSD, anularea din legea 161/2003 a punctelor privind incompatibilitățile, dar și o amnisitie pentru cei care se află deja în incompatibilitate.

Mazăre susține că premierul i-a explicat de ce Ministerul Justiției a dat aviz negativ modificării acestei legi și că modificarea propusă de Ministerul Dezvoltării nu se putea aplica și retroactiv.

M-a lămurit. M-am gândit după ce mi-a spus el care e motivul, o să le-o propun: daţi o amnistie pentru ce a fost până acum. Ca urmare, când o avem întâlnirea PSD, peste două săptămâni, am să le propun să facă o lege care să anuleze acest punct al incompatibilităţilor unde sunt primarii, preşedinţi ai Consiliilor Judeţene, reprezentanţii în Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară şi să amnistieze ce s-a întâmplat până acum”, a declarat Radu Mazăre.

Potrivit acestuia, o amnistie fiscală a fost dată în țări precum Turcia, Italia și Israel.

„Pe cale de logică, mă gândesc că dacă nu contează cum ai făcut banii – prin evaziune, prin nu ştiu ce – din momentul în care i-ai adus în ţară eşti iertat, atunci se poate face şi asta şi rezolvăm o problemă. Urmează să fie asumată politic, e o chestiune care ţine de buna funcţionare a autorităţii locale, nu este o chestiune de avere sau de conflict de interese, nu văd de ce nu se poate asuma politic”, a afirmat social-democratul.

Totodată, primarul consideră că propunerea sa are șanse de reușită în partid, susținând că ANI nu poate ”răscoli” toți primarii și șefii de Consilii Județene.

Să păstrăm totuşi nişte proporţii, nu poate să răscolească o ţară întreagă Georgescu ăla, care stricto-senso, pe litera legii, interpretează aşa.Va fi o propunere a mea în Comitetul Executiv al PSD în calitate de preşedinte al organizaţiei PSD Costanţa. Repet, se anulează de acum încolo cei afectaţi , se amnistiază pe punctul ăsta”, a subliniat Mazăre.

În același timp, președintele PSD Constanța consideră că România nu are niciun motiv pentru a consula Comisia Europeană în această privință.

România nu trebuie să întrebe pentru orice lege Comisia Europeană. Atunci nu ne mai punem Guvern şi să ne conducă Uniunea Europeană. Pe o chestiune logică, care nu are legătură cu corupţia, nu văd ce problemă ar avea Comisia Europeană. Dacă le explici cu argumente logice înţeleg, lasă că le-am mai explicat eu ambasadorilor ce şi cum e cu corupţia. Le-am spus-o clar şi explicit, bazat pe argumente. Lasă că nu murim cu raportul MCV, nu putem trăi cu sabia lui Damocles deasupra capului că dacă. Este justificat, este normal, este pentru buna funcţionare. Însăşi directia CE spune că primarii trebuie să reprezinte comunităţile acolo unde sunt acţionare”, a mai spus social-democratul.