Deputat PNL, atac furibund la adresa lui Dragnea: Își face stat paralel în diplomație. Parcursul nostru Euro-Atlantic riscă să fie teleormanizat de un fost baron cu tendinţe autocratice

Deputat PNL, atac furibund la adresa lui Dragnea: Își face stat paralel în diplomație. Parcursul nostru Euro-Atlantic riscă să fie teleormanizat de un fost baron cu tendinţe autocratice

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi critică în termeni duri anunțul lui Liviu Dragnea potrivit căruia Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei României din Israel, la Ierusalim.

Liberalul în acuză pe liderul PSD că își face un stat paralel în diplomația și că face un mare deserviciu României prin acest ”joc de imagine”, informează Adevărul.

„Politica externă a României nu este taraba de tocmeli a lui Liviu Dragnea. Aşa cum a procedat cu guvernul, unde avem un prim-ministru care de facto nu ia decizii şi nu iese din direcţiile trasate de Liviu Dragnea, mai nou şeful PSD se erijează în principal factor de decizie pe plan extern. După ce a împărţit atribuţiile pe politică externă în trei ministere, PSD îşi face acum propriul stat paralel în diplomaţie: specialiştii şi diplomaţii din MAE sunt excluşi din procesul decizional pe marile dosare de politică externă. Iar asta creează nu doar o vulnerabilitate strategică majoră, dar poate duce şi la conflicte diplomatice. De pildă, decizii luate fără respectarea principiilor şi normelor de drept internaţional, a deciziilor luate în cadrul Consiliului de Securitate sau al Adunării Generale a ONU, ne plasează într-o zonă de provincialism şi amatorism pe plan extern – lucru complet dăunător pentru parteneriatele strategice ale României”, susține Raeţchi.

De asemenea, deputatul subliniază că Liviu Dragnea nu are nicio atribuție în materie de politică externă și atrage atenția că parcursul euro-atlantic al României ”riscă să fie teleormanizat”

„Atribuţiile lui Liviu Dragnea cu privire la politica externă nu sunt stipulate nicăieri în Constituţia României, care nu poate fi în niciun caz interpretată după toane, cum se întâmplă cu statutul PSD sau cu programul de guvernare, aplicat pe dos. Mai mult decât atât, corpul diplomatic al României nu poate fi tratat ca gaşca de loiali ai lui Dragnea din partid. Întâlnirile de restaurant din SUA, discuţiile bizare cu ministrul de externe ungar sau valul de restructurări de la MAE, în urmă căruia am pierdut diplomaţi valoroşi în favoarea unor sinecurişti – toate acestea arată că Dragnea nu are respect nici pentru Constituţie, nici pentru diplomaţii români şi cu atât mai puţin pentru parcursul nostru Euro-Atlantic, care iată, riscă să fie teleormanizat de un fost baron cu tendinţe autocratice“, a mai precizat Ovidiu Raețchi.

Urmăriți B1TV.ro și pe