Raluca Turcan: ”142 de lei sunt insuficienți pentru un ajutor social. Se confirmă că asistența socială trebuie sa fie integrată în România”

Raluca Turcan: ''142 de lei sunt insuficienți pentru un ajutor social. Se confirmă că asistența socială trebuie sa fie integrată în România''
Foto: Raluca Turcan / Facebook

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a precizatjoi, că a discutat cu reprezentanții Casei Județene de Pensii despre recalcularea celor 5 milioane de pensii. Aceasta mai spune că142 lei cât ar veni un ajutor social nu este suficient pentru o persoană.

„Partea de dosare ale agricultorilor, aici, în Constanța, are o componentă informatizată, ceea ce înseamnă că cele 250 de mii de dosare de agricultori pe care le avem vor putea fi introduse în sistemul informatizat într-un timp rezonabil.Una peste alta, după discuțiile cu reprezentanții Casei Județene de Pensii, pot să spun că sunt încrezătoare în finalizarea cu succes a acestui proces de recalculare a 5 milioane de pensii. La acest moment, la Agenția Județeană de Inspecții și Plăti am verificat stadiul campaniei, pentru calibrarea profilului persoanelor vulnerabile, beneficiare de ajutor social, să vedem care e situația pentru cei care pot fi încurajați să intre în câmpul muncii și să treacă de ajutorul social. E păcat că nu s-a făcut de doi ani de zile această campanie”, a mai spus Ministrul Muncii, potrivit Digi 24.

Ministrul Muncii a mai spus că 142 de lei sunt insuficiențipentruun ajutor social.

„142 lei cat ar veni un ajutor social nu este suficient pentru o persoană. Se confirmă încă o dată că ajutorul social trebuie să fie integrat cu accesul la educație, la sănătate. 142 de lei sunt insuficienți pentru persoanele cu dizabilități sau pentru familii monoparentale. Se confirmă că asistența socială trebuie sa fie integrată în România, de la educație pentru copii, servicii sanitare, de îngrijire la domiciliu, call center pentru asistentă sanitară, centre sociale, start-up-uri pentru copii, pentru a avea șansa să meargă la școală. Asta înseamnă asistentă socială europeană”, a mai spus Raluca Turcan, la Constanța.

„Întâlnirea de astăzi a mai avut un scop. În sistemul public nu se munceste și sunt salarii prea ridicate. Aceasta este o generalizare care nu își are rostul. La Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială am văzut o structură subdimensionată față de necesar”, a mai spus aceasta.

Raluca Turcan, despre sporuri:Nimeni nu şi-a propus să desfiinţeze sporurile bugetarilor

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, joi, că nimeni nu îşi propune să desfiinţeze sporurile bugetarilor şi că doreşte să demonteze acest fake-news.

„Aş vrea să demontez un fake-news care se propagă în ultimele ore, nimeni nu şi-a propus să desfiinţeze sporurile bugetarilor. Sporurile trebuie să aibă două principii de bază pentru care sunt acordate, unul este acela pentru categorii de muncă speciale, care necesită sporuri, şi un alt principiu este acela al motivării. Ne dorim, de asemenea, ca salariile în plată să ţină mult mai mult cont de partea de salarizare decât de partea de sporuri şi atunci când cineva îşi negociază un venit şi stabileşte un venit inclusiv în sistemul public să fie atras în primul rând de salariu şi mai puţin de partea de suplimentare a salariului cu sporuri. De aceea, încerc să explic un raţionament matematic. Chiar dacă operăm modificări pe sporuri, nu intenţionăm să scădem venituri, ci dimpotrivă, salariile să fie oarecum egalizate şi acestea să fie suplimentate doar pe bază de principii foarte clare cu sporurile”, a anunţat Raluca Turcan.