Raluca Turcan: Guvernul Orban va crește în mod cert alocațiile cu 20%. Septembrie e luna în care vor veni și pensiile majorate, și alocațiile mărite

Raluca Turcan: Guvernul Orban va crește în mod cert alocațiile cu 20%. Septembrie e luna în care vor veni și pensiile majorate, și alocațiile mărite
Foto: Facebook / Raluca Turcan

Guvernul Orban va majora în mod cert alocațiile cu 20%, susține vicepremierul Raluca Turcan, care a precizat că septembrie este luna în care vor veni și pensiile crescute, și alocațiile mărite.

Septembrie e luna în care vor veni și pensiile majorate, și alocațiile mărite, susține Raluca Turcan

Premierul Ludovic Orban anunța, în 23 august, că Guvernul va ataca la CCR proiectul de lege prin care Parlamentul a respinsOUG privind majorarea etapizată a alocațiilor. Ordonanța prevedea o creștere a alocațiilor cu 20% de la 1 august. Astfel, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani ar fi urmat să primească 185 de lei, iar cei mai mici de 2 ani și cei cu dizabilități – 369 de lei. De asemenea, Guvernul a prevăzut alte patru creşteri, cu câte 20%, pentru anii 2021 şi 2022.

În aceste condiții, dacă președintele Klaus Iohannis ar fi promulgat proiectul de respingere adoptat de Parlament, ar fi rămas în vigoare dublarea alocațiilor, a cărei amânare a fost respinsă de judecătorii Curții drept neconstituțională.

„Guvernul Orban în mod cert va majora alocaţiile cu 20%. Luna septembrie este cea în care vor veni şi pensiile majorate, şi alocaţiile mărite”, a declarat, joi seară, la TVR 1, vicepremierul Raluca Turcan, întrebată ce se va întâmpla cu alocaţiile în eventualitatea în care Curtea Constituționalănu va da dreptate Guvernului, potrivit Adevărul.

Ea susține că, inclusiv în perioada petrecută în opoziție, PNL a indicat întotdeauna sursa de finanţare, chiar şi la creşterea alocaţiilor din 2019.

„Din nefericire, din momentul în care s-a schimbat roata, cei care guvernau atunci – care s-au opus creşterii alocaţiilor – s-au gândit «hai să facem un gest populist şi să dublăm din nou alocaţiile», ignorând sursa de finanţare. Noi am spus că dublăm alocaţiile etapizat alocaţiile, astfel încât bugetul de stat să le poată susţine. Vom rămâne pe 20% într-o primă etapă, urmând ca de anul viitor să mergem gradual”, a subliniat Raluca Turcan.

Ce a spus vicepremierul despre majorarea punctului de pensie și anunțul PSD

Despre anunțul făcut de PSD și ALDE referitor la intenția de a modifica OUG privind rectificarea bugetară, pentru a interveni asupra majorării punctului de pensie, vicepremierul a afirmat: „Populist, ca şi această propunere de majorare a punctului de pensie cu 40%, în condiţiile în care înainte exista o lege şi pensiile se indexacu cu rata inflaţiei şi în raport cu salariul mediu”.

Anterior, la rândul său, președintele Klaus Iohannis cataloga intenția PSD de a interveni asupra majorării punctului de pensie drept „un demers politicianist, populist, electoralist fără niciun fundament. Am mai discutat aceste chestiuni. Statul poate să plătească numai atât cât este la dispoziție, și nu mai mult. Guvernul a motivat în nenumărate rânduri de ce creșterea pensiilor este doar de atât cât este. Chiar i-am auzit pe unii din partidul menționat de dvs afirmând cu nesimțire în spațiul public că pensiile au fost tăiate. Nu, pensiile au fost majorate și fiecare pensionar va putea să verifice pe fluturaș că i-a crescut pensia”.