Raluca Turcan: Putem să venim cu un set de măsuri care să îi sprijine pe cei care se află în risc de sărăcie energetică

Raluca Turcan: Putem să venim cu un set de măsuri care să îi sprijine pe cei care se află în risc de sărăcie energetică
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Muncii și Protecției Sociale pregătește Ordonanța Pentru Protecția Consumatorilor Captivi de Electricitate, prin care persoanele vulnerabile care nu își permit să plătească factura la energie. Aceștia ar urma să primească două tipuri de subvenții, una dintre ele fiind destinată sezonului rece.

Raluca Turcan a explicat faptul că este vorba despre o lege ce vizează protecția consumatorilor vulnerabili ca urmare a creșterii prețurilor din facturi.

„Este o lege care vizează protecția consumatorilor vulnerabili, ca urmare a creșterii prețurilor la facturile de energie electrică, de consum de gaze, de energie termică chiar pentru consumul de combustibili solizi. (…) Am dezbătut acest proiect și suntem în măsură să venim cu un set de măsuri care să îi sprijine pe cei care se află în risc de sărăcie energetică”, a explicat Turcan.

Două tipuri de stimulente pentru cetățenii care nu pot plăti facturile

Raluca Turcan a detaliat în ce mod vor fi acordate cele două tipuri de stimulente pentru românii care nu își permit să achite facturile la energie.

„Este un concept existent la nivelul Uniunii Europene și era cazul ca și România să facă acest pas, să își protejeze cetățenii care riscă să fie debranșați. Avem două tipuri de stimulente, unul care se acordă procentual, în raport cu anumiți indicatori de referință, în funcție de tipul de energie, energia electrică este mai scumpă, apoi urmează consumul de gaze, energia termică și combustibilii solizi, dar avem și un supliment pentru perioada din afara sezonului rece, care pentru consumul de energie electrică și alte activități zilnice de consum să se primească un supliment diferențiat în funcție de tipul de energie.

Vorbim de un proiect de lege pe care îl lansăm mâine în ședința de guvern, va fi transmis Parlamentului și estimăm intrarea lui în vigoare la 1 septembrie 2021”, a explicat Raluca Turcan, la Digi 24.

Ultima oră
01:23 - Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a ONU de la New York: România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli sunt fundamentale pentru un viitor mai sigur și mai bun (VIDEO)
00:00 - Ministrul Mediului a discutat cu Tiberiu Boșutar, activistul bătut crunt într-o pădure din Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur. Tanczos Barna: Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)