Raportul Departamentului de Stat al SUA: Sistemul judiciar românesc este încet, corupt și nedrept

Raportul Departamentului de Stat al SUA: Sistemul judiciar românesc este încet, corupt și nedrept
Foto: avocatura.lexignat.ro

Sistemul judiciar românesc este perceput de oficialii americani ca fiind încet, corupt şi adesea nedrept, iar judecătorii nu sunt văzuţi ca fiind responsabili şi independenţi de interesele politice sau financiare, potrivit Raportului Departamentului de Stat SUA pe probleme de drepturile omului pe 2010.

„Constituţia prevede existenţa unui sistem judiciar independent, iar Guvernul a respectat, tehnic, independenţa acestuia. Totuşi, sistemului judiciar îi lipseşte încrederea publică, judecătorii nefiind percepuţi ca responsabili şi independenţi de interese politice şi financiare. A existat o percepţie larg răspândită cum că sistemul judiciar românesc este corupt, lent şi adesea nedrept”, se arată în documentul citat.

Sistemul judiciar a fost criticat în timpul anului de organizațiile nonguvernamentale, întrucât Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a reuşit să creeze propriile proceduri prin care să combată potenţialele conflicte de interese din interiorul corpului magistraţilor.

CSM a mai fost criticat şi pentru că nu a reușit să identifice şi să pedepsească derapajele de comportament pentru o perioadă semnificativă a mandatului.

Totodată, autorii raportului critică și practica CSM de a pune judecători să îndeplinească alte sarcini decât cele judiciare, în cadrul diferitelor agenții guvernamentale, precum și practica instanţei supreme de a returna anumite dosare la procuror, pentru „investigaţii suplimentare”, fapt care generează întârzieri frecvente şi „creşte şansele de interferenţă a politicului în procese”.

Ultima oră
23:54 - Dan Barna: Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și discutăm posibilitatea revenirii la guvernare, fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu
23:45 - SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
23:36 - Șeful celei mai vechi firme de recrutare a stârnit discuții aprinse în online. Ce sondaj a făcut pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să-și pună un cerculeț verde pe rever, să fie vizibil de la distanță”
23:11 - Carmen Negoiță și iubitul politician se căsătoresc! Vedeta a făcut anunțul în direct: „Mi-a dat o cutie mare cu un cadou de ziua mea…”
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”