Coaliția de guvernământ din România a fost prezentă în bloc pentru a-și arăta susținerea față de Ucraina, cetățenii ucraineni și regimul de la Kiev, a declarat eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru, în contextul vizitei efectuate marți în țara vecină de liderii principalelor partide de guvernământ, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.
„În primul rând, aș vrea foarte mult ca lumea să înțeleagă, contextul organizării unei astfel de vizite într-o situație de teatru de război nu este unul firesc, nu este unul normal, nu este unul care să țină de organizarea normală. Am văzut supărări sau reacții din partea unor colegi jurnaliști și pot să îi înțeleg ca fost jurnalist, dar trebuie să înțeleagă că nu poți anunța înainte, nu poți duce presă, nu poți anunța fiecare moment al vizitei (…), pentru că situația de război în care se află Ucraina, cu o Rusie agresoare, este extrem de periculoasă.
România a făcut eforturi foarte mari pentru a sprijini atât cei 870.000 de refugiați care au intrat pe teritoriul nostru, cât și statul ucrainean, așa că vă dați seama că nu se putea expune nici premierul României, nici președintele Camerei Deputaților unui anunț dinainte, ce se întâmplă, unde sunt, ce vor face în fiecare minut”, a declarat prim-vicepreședintele PNL.
Liberalul a vorbit și despre cum se organizează o astfel de vizită.
„O astfel de vizită cum e cea care a fost organizată se organizează cu trei-patru săptămâni în urmă, are persoane care ajung acolo cu trei-patru zile atât din forțe speciale de securitate, cât și din zona diplomatică. Premierul și președintele Camerei, care sunt și președinții partidelor de guvernământ, pentru că asta trebuie să înțeleagă lumea, au fost însoțiți de o baterie întreagă de consilieri importanți.
L-aș anunța pe domnul Iulian Chifu, un om care cunoaște foarte bine relațiile româno-ucrainene și care a lucrat alături de Bogdan Aurescu în ultimii 20 de ani la consolidarea acestor relații. Ați văzut că a fost prezent ministrul Afacerilor Externe, care a avut un rol foarte important în aceste ultime două luni, în încercarea de detensionare, de negociere între forțele combatante și lumea occidentală”, a continuat liderul delegației române din PPE.
Rareș Bogdan susține că Nicolae Ciucă a fost cel care a pus pe masa discuțiilor de la Kiev situația celor peste 450.000 de români din Ucraina.
„Pe ordinea de zi a discuțiilor a fost pusă inclusiv situația românilor din Ucraina, a celor peste 450.000 de români, ceea ce e un lucru important. Acest subiect a fost pus de președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, pe masa discuțiilor. Ca un semnal important, coaliția de guvernământ din România, formată din două partide care au peste 65% locuri în Parlament, a fost prezentă în bloc pentru a-și arăta susținerea pentru Ucraina, pentru cetățenii ucraineni și pentru regimul de la Kiev.
E un semnal important, e un semnal care arată că România nu se dă în lături, așa cum nu au făcut-o nici cetățenii români, nici ONG-uri, nici autoritățile locale, încă de la începuturile conflictului”, a mai declarat liberalul.