Klaus Iohannis primeşte o lovitură în Parlament: Legea referendumului, preşedintele scos din joc

Klaus Iohannis primeşte o lovitură în Parlament: Legea referendumului, preşedintele scos din joc

Preşedintele României nu va mai avea dreptul să convoace referendumuri. Camera Deputaţilor a respins cererea lui Klaus Iohannis de reexaminare a noii legi a referendumului şi a adoptat proiectul cu prevederile ce au fost respinse de şeful statului în primă fază. Acum, preşedintele nu mai avea altă opţiune decât să promulge legea.

Potrivit legii trimise la promulgare, referendumul naţional cu privire la revizuirea Constituţiei are loc în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării în Parlament a actului normativ de revizuire a Legii fundamentale, urmând ca această dată să fie adusă la cunoştinţă publică de către Guvern.

„Cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”, prevede textul legii.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de for decizional, la sfârşitul lunii decembrie 2017, iar preşedintele Klaus Iohannis a cerut pe 14 martie Parlamentului reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, considerând că aceasta cuprinde dispoziţii ce se impun a fi reanalizate.