Relația Băsescu-MAI: De la „javră ordinară” la corupţia arătată cu degetul „fără aplauze”

Relația Băsescu-MAI: De la „javră ordinară” la corupţia arătată cu degetul „fără aplauze”
Foto: presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu a mers, marţi, la şedinţa de bilanţ a Ministerului Administraţiei şi Internelor, unde nu a ratat ocazia să arate cu degetul spre corupţia din sistem. După un discurs plin de reproşuri la adresa modului în care se desfăşoară reforma în MAI, şeful statului le-a cerut celor prezenţi să nu-l aplaude, pentru că nu au de ce. Lucru care, de altfel, s-a şi întâmplat. Toamna trecută, angajaţii MAI scandau în faţa Palatului Cotroceni „Ieşi afară, javră ordinară!”.

„Ministerul (de Interne – n.r.) nu este la nivelul la care ar trebui să fie un minister specific unui stat european. Oriunde pui degetul apar fapte de corupţie, fie că vorbim de ce am văzut la Piteşti, fie de ce am văzut prin frontiere, fie că vorbim de criminalităţi la nivel local”, le-a reproşat, marţi, preşedintele angajaţilor din MAI.

Traian Băsescu a cerut apoi „o evaluare om cu om” astfel încât să rămână „un personal competent şi integru”, în caz contrar, reorganizarea rămânând „doar o poveste”.

„În calitate de şef al CSAT vă cer un tip de restructurare cum nu aţi făcut până acum: calitate, evaluare a oamenilor. Numai aşa putem considera că intrăm într-un proces de restructurare”, a spus Băsescu.

Fără reformă de tip pătrăţele

Şeful statului le-a mai recomandat angajaţilor MAI să schimbe „pătrăţele în organigramă”, pentru că, dacă nu vor veghea „la un proces de curăţare de la Bucureşti până în ultima comună, calitatea ministerului nu va fi apreciată”.  “Nu mă va impresiona deloc dacă ministrul Igaş va veni în CSAT cu un nou rând de pătrăţele, ci dacă va veni cu un nou sistem de evaluare al oamenilor care mai pot rămâne în MAI. Apreciez munca oamenilor, dar ştiu că sunt destui oameni ai MAI care nu-şi fac datoria, care tolerează convieţuirea dintre ei şi crima organizată”, a adăugat preşedintele.

Nu vreau aplauze

La finalul discursului, preşedintele le-a cerut celor prezenţi să nu îl aplaude, angajaţii MAI respectând solicitarea acestuia.

“Eu închei acum, că nu are de ce să aplaude nimeni, că nu are de ce”, a conchis preşedintele. 

Vezi aici declaraţiile făcute de Traian Băsescu la bilanţul MAI

Traian Igaş a fost numit în funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor anul trecut,  după ce Vasile Blaga şi-a depus mandatul. Acesta din urmă a ales să părăsească Ministerul după episodul „Javră ordinară”, intens mediatizat în acea perioadă. Este vorba despre un marş de protest neautorizat al poliţiştilor, în care s-au strigat lozinci precum „Iaşi afară, javră ordinară!”, sau „Demisia!”.

Scandările din timpul acelui protest, împreună cu gestul unora dintre participanţi de a-şi arunca în curtea Palatului Cotroceni caschetele, l-au deranjat profund pe şeful statului, care  a decis să nu mai apeleze o vreme la serviciile Poliţiei Rutiere. În plus, Traian Băsescu a cerut insistent să îi fie prezentat un raport al evenimentelor din 24 septembrie, aşa cum le-a numit în mai multe apariţii publice.

Marșul polițiștilor din 24 septembrie 2010