Culisele scandalului în care este prinsă Armata Română: Influența olandezilor de la Damen și contractul privind corvetele

Culisele scandalului în care este prinsă Armata Română: Influența olandezilor de la Damen și contractul privind corvetele

Armată Română este prinsă în acest sfârșit de an într-un scandal politic complet atipic pentru o instituție care s-a ținut mereu departe de scandalurile de pe scena publică. Mai exact, în ședința CSAT de vineri, președintele Klaus Iohannis a refuzat numirea generalului Dumitru Scarlat, propus de ministrul Gabriel Leș drept șef al Statului Major al Apărării, și a prelungit cu un an mandatul lui Nicolae Ciucă.

Jurnaliștii de la G4Media arată în spatele acestui scandal se află și mize strategice și financiare uriașe. Mai exact, PSD vrea să îl înlocuiască pe general Ciucă deoarece este reticient fața de alegerea olandezilor de la Damen pentru contractul uriaș privind corvetele, în timp ce Liviu Dragnea forțează această colabore.

Generaul Nicolae Ciucă s-ar opune din motive financiare, mai exact francezii de la Naval Group oferă condiții financiare mai bune pentru statul român decât oferta cu care s-a prezentat Damen la licitație.

Șeful Statului Major l-a mai supărat odată în trecut pe Liviu Dragnea când a fost vorba de un contract. Este vorba de acordul dintre Romarm și compania americană Circinus, controlată de Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Liviu Dragnea în SUA la inaugurarea președintelui Donald Trump.

Potrivit G4Media, Nicolae Ciucă s-a opus atunci acordului pentru care insista PSD privind oferirea firmei lui Broidy a contractului de realizare a sistemului C4ISR, unul din programele prioritare majore de înzestrare a Forțelor Armate, cu o valoare estimată la circa 180 de milioane de euro.

Conflictul va continua și dincolo de acest episod de vineri. Surse citate de Adevărul, susțin că Liviu Dragnea vrea să blocheze publicarea în Monitorul Oficial a decretului prin care preşedintele Klaus Iohannis a prelungit cu un an mandatul. Președintele PSD poate să facă acest lucru deoarece în 2018 Monitorul Oficial a revenit la Camera Deputaților.

Acesta lucru ar produce efecte importante deoarece dacă decretul nu intră în vigoare în acest an, pe 31 decembrie va expira mandatul lui Nicolae Ciucă.

”The Facebook Dilemma”, cea mai amplă investigație despre impactul rețelei de socializare asupra vieții private, difuzată ÎN EXCLUSIVITATE pe B1 TV, pe 1 ianuarie, de la ora 21.00

Urmăriți B1TV.ro și pe