Parlamentarilor nu le pasă de victimele violenței în familie. Programul ”Prima bătaie e ruptă din rai“, adoptat tacit în Senat

Parlamentarilor nu le pasă de victimele violenței în familie. Programul ”Prima bătaie e ruptă din rai“, adoptat tacit în Senat

Discursurile parlamentarilor despre cum nu tolerează violența în familie nu-s decât niște vorbe goale. În ciuda declarațiilor lacrimogene, politicienilor români nu le pasă câtuși de puțin de numeroasele victime ale violenței domestice, adulți și copii deopotrivă.

Senatorii au tărăgănat o iniţiativă pentru schimbarea Legii privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie până când aceasta nu a mai fost discutată în plen, de toţi parlamentarii, fiind adoptată tacit în forma sa iniţială.

Controversata inițiativă legislativă prevede că, cazul în care există o singură plângere penală în ceea ce priveşte un agresor, iar victima ajunge la împăcare cu acesta, atunci el nu mai răspunde penal.

Inițiativa aparține aleșilor UDMR, dar este susținută și de parlamentari ai PSD, PNL şi USR.

Jurnaliștii Adevărul dau și două exemple în care s-ar aplica această lege. Un soţ denunţat de soţie autorităţilor în ceea ce priveşte o posibilă agresiune va scăpa de sancţiuni sau răspundere penală dacă aceasta îşi retrage plângerea şi dacă el este la prima abatere consemnată în documente oficiale. De asemenea, un copil care îşi reclamă un părinte sau părinţii, dacă îşi retrage plângerea, de bună voie sau sub presiunea acestora, ar urma să se întoarcă în mijlocul acestora, fără ca împotriva agresorilor săi să fie luate măsuri.

Proiectul a trecut tacit în condițiile în care România ar trebui să înăsprească legile în ceea ce priveşte combaterea violenţei domestice, după cum s-a angajat prin ratificarea Convenției de la Istanbul (Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice).

În România, numărul cazurilor de violență în familie, unele dintre ele ajungând chiar la crime, este tot mai mare.

Tags: