Senatorul Daniel Fenechiu, despre Legea care permite cetățenilor străini să cumpere terenuri în România: “A fost adoptată tacit pentru că au existat neînțelegeri între senatori”

Senatorul Daniel Fenechiu, despre Legea care permite cetățenilor străini să cumpere terenuri în România: “A fost adoptată tacit pentru că au existat neînțelegeri între senatori”
Senatorul PNL Daniel Fenechiu Sursa foto: Facebook

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat pentru B1 TV într-o intervenție în emisiunea “Dosar de politician, moderată de Silviu Mănăstire că Legea care oferă posibilitatea străinilor să cumpere terenuri agricole în România a fost adoptată tacit din cauza neînțelegerilor dintre senatori:

“Există o preocupare europeană pentru păstrarea terenului în mâinile cetățenilor țării respective.

Mecanismele de păstrare trebuie să fie corelate cu aquisul comunitar. România când a devenit membră UE a deschis inclusiv piața terenurilor către cetățenii strpini.

Nu poți veni cu o lege prin care să spui cetățeanul străin nu poate dobândi teren în România, pentru că în momentul acela intri în procedură de infringement și te plasezi în afara Europei.

În statele dezvoltate e foarte greu să accezi la teren pentru că este foarte scump, prin urmare nu au acces decât cei care sunt în zona respectivă și care se protejează.

În țările mai puțin bogate s-au identificat metode de protecție, și anume: prima metodă de protecție este preemțiunea.

În România s-au căutat soluții în care s-au introdus niște bariere funcționale: era limitată suprafața vândută unei persoane fizice, se necesita o anumită experiență în domeniu, o serie de lucruri în acest sens”, a declarat Daniel Fenechiu.

Legea a fost adoptată tacit pentru că au existat neînțelegeri între senatori. Acest lucru nu va mai fi posibil la Camera Deputaților:

“Presiunea pe această lege nu a pornit de la ideea de a vinde terenuri cetățenilor străini.

Urmare a unor legi succesive prin care s-au stabilit prevederi în șeătură cu circulația terenurilor s-a ajuns la o situație reglementată în care practic era imposibil să vinzi niște terenuri aflate în extravilan. S-a ajuns la o situație bizară în care ra atât de greu să faci preemțiune încât ca să faci o vânzare de teren să aștepți un an sau doi”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe