Serghei Lavrov lansează acuzații grave: „Marina Britanică vrea să se infiltreze în Marea Neagră și să controleze exporturile ucrainene”

Serghei Lavrov lansează acuzații grave: Marina Britanică vrea să se infiltreze în Marea Neagră și să controleze exporturile ucrainene
Foto: Hepta - Sputnik

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, lansează acuzații grave, în plină criză a transportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Într-o nouă ieșire publică acesta susține că autoritățile britanice încearcă să folosească această situație pentru a introduce flota în Marea Neagră și pentru a stabili controlul asupra exportului de cereale din Ucraina.

Acuzații grave lansate de Lavrov în plină criză alimentară

„Dacă ascultați, de exemplu, declarația [premierului britanic] Boris Johnson și a ministrului său de externe [Lise Truss] – ei încearcă în mod clar să creeze condiții, să găsească pretexte pentru ca Marina Regală să se infiltreze în Marea Neagră și să gestioneze toate procesele de eliberare a cerealelor din acele porturi care sunt minate de ucraineni și pe care ucrainenii sunt obligați să le demineze”, a spus el, potrivit agenției Tass.

Lavrov a adăugat că țările occidentale încearcă să folosească criza alimentară pentru a atinge propriile scopuri:

“Există multe manifestări ale convulsiilor pe care le observăm în acțiunile politicienilor occidentali. Și toate acestea pe fondul unei deteriorări accentuate a situației de acasă în țările occidentale, care, conform principiilor democrației neoliberale, necesită distragerea atenției populației”, a subliniat ministrul rus.

„Toată lumea ar trebui să tragă concluzii pe baza faptelor reale – cine cum a făcut față crizei coronavirusului, cine face față acum crizei energetice, cine încearcă să speculeze pe tema securității alimentare, acuzând Rusia de ceea ce nu este absolut deloc vinovată și de ce nu este absolut deloc implicată”, a adăugat șeful Ministerului rus de Externe.

Kievul neagă orice progres în Marea Neagră

Kievul a declarat miercuri că nu s-a înregistrat niciun progres concret în problema cerealelor blocate în porturile sale din cauza invaziei rusești.

„Până în prezent nu s-a ajuns la niciun acord concret privind organizarea de discuții cu Ucraina, Rusia, Turcia și ONU”, a declarat pe Twitter purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Oleg Nikolenko, potrivit HotNews.

Anterior, delegațiile ruse și turce au convenit să continue consultările privind plecările sigure ale navelor și exporturile de cereale din porturile ucrainene, a declarat miercuri Ministerul rus al Apărării.

Urmăriți B1TV.ro și pe