Sorin Cîmpeanu, reacție la criticile primite: „Eu ascult opinia epidemiologilor de la INSP și Ministerul Sănătății. Restul, alți specialiști sau autointitulați specialiști, îmi pare rău…” (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu, reacție la criticile primite: „Eu ascult opinia epidemiologilor de la INSP și Ministerul Sănătății. Restul, alți specialiști sau autointitulați specialiști, îmi pare rău...” (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu (PNL), ministrul Educației, a declarat marți, pentru B1 TV, că în luarea deciziilor privind funcționarea școlilor, în contextul pandemiei, ia în calcul opiniile specialiștior de la Ministerul Sănătății și de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), nu a altor experți și „autointitulați specialiști”. Reacția vine în urma criticilor pe care le-a primit privind deciziile legale de funcționarea școlilor.

Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cîmpeanu, despre funcționarea școlilor în pandemia de COVID

Întrebat despre regulile privind trecerea școlilor în online și criticile ce i-au fost aduse, ministrul Educației a răspuns: „Sunt prevederile Ordinului comun ministrul Educației – ministrul Sănătății azi (marți), la ora la care vorbim. În localitățile care au rată de infectare peste 3 la mie și vaccinare sub 60% (în școli) se va intra, din păcate, în online. Repet, în vigoare azi, dar, împreună cu Ministerul Sănătății, analizăm modul de actualizare a Ordinului de Ministru fie și numai din perspectiva modificării duratei de carantinare. Știți că s-a modificat la nivel general, deci e normal să se modifice și pentru elevi și angajații din școli. Vom vedea care vor fi condițiile”.

„Între diversele opinii pe care le-ați enunțat, punctul meu de vedere e foarte clar: ascult opinia epidemiologilor de la Institutul Național de Sănătate Publică și ai Ministerului Sănătății. Restul… alți specialiști sau autointitulați specialiști, îmi pare rău.. citesc și eu ca orice cetățean, dar ca ministru ascult punctul de vedere al INSP și al Ministerului Sănătății, un punct de vedere care a fost exprimat public – nu e cazul să închiden școlile. Apreciez foarte mult acest punct de vedere”.

Condițiile în care școlile trec în online

Luni, ministrul Educației anunțase condițiile în care școlile trec în sistem online.

„Articolul 3 din ordinul comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii se raportează la rata de vaccinare din ziua de vineri. Dacă rata de vaccinare în ziua de vineri este sub 60% şi rata de incidenţă a infectărilor este de peste 3 la mie, începând de lunea viitoare şcolile acelea intră în online. Repet, şcolile care îndeplinesc două condiţii simultan – rata de vaccinare mai mică de 60% şi funcţionează într-o localitate în care rata de infectare este mai mare de 3 la mie”, a declarat Sorin Cîmpeanu.