Şpaga pentru altul, dezincriminată de Senat. Autorii legii, de la PSD

Şpaga pentru altul, dezincriminată de Senat. Autorii legii, de la PSD
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Senatorii au adoptat tacit o iniţiativă a 15 parlamentari PSD, printre care Andreea Cosma şi Cătălin Rădulescu, prin care ar urma să fie dezincriminată şpaga pentru altul. Adoptarea tacită va fi anunțată în şedinţa de marţi a Senatului, informează Adevărul.

Social-democrații urmăresc modificarea articolului 12 al Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Practic, ei doresc scoaterea sintagmei ”sau pentru altul“ în ceea ce priveşte acţiunea prevăzută de articol, dar şi precizarea expresă că foloasele trebuie să fie ”materiale“.

Proiectul ar trebui să ajungă pe masa Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, condusă deFlorin Iordache (PSD), mai precizează Adevărul.

Din expunerea de motive, despre necesitatea schimbării legii: ”În mod evident, acela care comite fapta incriminată are un interes, nelegitim, şi nu beneficiază, chiar şi indirect, de folosul rezultat. Dacă acest interes nelegitim şi beneficiul rezultat nu aparţin, cel puţin parţial, şi autorului, atunci nu poate fi vorba de o infracţiune de corupţie sau asimilată unei infracţiuni de corupţie. Este esenţial să se determine o legătură certă între fapta incriminată şi beneficiul rezultat, în favoarea făptuitorului. Faptul că această legătură poate fi intermediată nu înlătură posibilitatea determinării, ca şi obligaţia de a fi determinată cu certitudine. beneficiarul aparent este, în fapt, doar un intermediar, altfel nu ne găsim în prezenţa unei infracţiuni de corupţie“.

Forul decizional în acest caz este Camera Deputaţilor.