Educația pierde peste 400 de milioane de euro din bugetul inițial al PNRR. Cristian Ghinea și Sorin Cîmpeanu: Bugetul ”România Educată” pe care îl negociem acum cu Comisia Europeană e de 3,7 miliarde euro (VIDEO)

Educația pierde peste 400 de milioane de euro din bugetul inițial al PNRR. Cristian Ghinea și Sorin Cîmpeanu: Bugetul ”România Educată” pe care îl negociem acum cu Comisia Europeană e de 3,7 miliarde euro (VIDEO)
Foto: Pixabay

UPDATE, 5 mai, ora 14.03: Este oficial: Educația pierde peste 400 de milioane de euro din bugetul inițial al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Cristian Ghinea, ministrul USR-PLUS al Proiectelor Europene, și Sorin Cîmpeanu, ministrul PNL al Educației, au transmis că a fost necesară o reducere a alocărilor din PNRR pentru proiectul ”România educată”, dar ţara noastră, cu 12% fonduri direcţionate către Educaţie, tot are o alocare peste media europeană.

„Varianta agreată acum alocă pentru România Educată peste 12% din cei 29,2 de miliarde euro. Ajustarea bugetului PNRR de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro a presupus şi o ajustare a alocărilor pentru proiectul România Educată. PNRR are o alocare pentru educaţie mult peste media europeană”, au transmis cei doi miniștri.

Aceștia au explicat apoi faptul că bugetul PNRR, negociat cu Comisia Europeană, este de 3,7 miliarde euro și include:

  • 314 milioane euro pentru dotarea a 10.000 de laboratoare şcolare
  • 530 milioane euro pentru cel mai mare program de reducere a abandonului şcolar
  • 300 milioane euro în vederea renovării campusurilor universitare
  • 402 milioane euro pentru campusuri şi reforma învăţământului dual.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Educaţia ar putea rămâne fără peste un miliard de euro din fondurile europene pentru Planul Național de Redresare şi Rezilienţă. Potrivit unor surse citat de B1 TV, cea mai mare ”tăiere” ar putea viza fondurile prevăzute inițial pentru finanțarea proiectelor universităților. De asemenea, ar putea fi diminuate sume și de la capitolul construirea de creșe și de la cel privind sustinerea învățământului dual și dotarea laboratoarelor din școli, informează B1 TV în Jurnalul orei 12.00, prezentat de Ștefan Pășcuță.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Surse: Mai puțini bani pentru Educație prin PNRR

Coaliția a agreat proiecte de 29 de miliarde de euro pentru finanțare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, față de cele peste 40 de miliarde de euro câte erau inițial. Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, spunea că există diferenţe de opinie între Guvern şi Comisia Europenă, dar că „nu este nimic dramatic”. România va depune Planul de Redresare şi Rezilienţă la sfârşitul lunii mai. Termenul a fost amânat cu o lună.

Proiectul ”România Educată” din PNRR pierde 1 miliard de euro, adică un sfert din totalul fondurilor pentru Educație, informează Edupedu.ro, care citează mai multe surse. Sumele propuse pentru proiectele universităților sunt mai mici cu 70%, iar învățământul profesional dual pierde 50% din fonduri. La rândul lor, laboratoarele de științe pierd 40% din suma inițial alocată.

Sursele Edupedu.ro notează că tăierile vin în contextul în care reformele din Educație nu au susținerea totală a niciunui partid din coaliția de la guvernare, în negocierile care au loc la această oră. O nouă ședință pe tema PNRR are loc azi la Ministerul Fondurilor Europene.

Capitolul Digitalizarea educației nu a suferit modificări.

Florin Cîțu, despre PNRR: Nimic nu e respins de Comisia Europeană, suntem într-o negociere

„În acest moment nimic nu e respins de Comisia Europeană, suntem într-o negociere. PNRR e diferit de fondurile europene sau de alte programe, are câteva condiționalități, pe parte de digitalizare și pe parte de energie verde sau mediu. E modul Comisiei prin care vrea să accelereze Green Deal. Acum e un draft și se negociază fiecare capitol”, declara premierul Florin Cîțu, pe 26 aprilie.

În aceeași zi, după o altă rundă de negocieri în coaliție pe tema PNRR, întrebat dacă e mulțumit de cum arată planul, ministrul Cristian Ghinea a răspuns: „Eu sunt foarte mulțumit că avem componenta de educație, componenta de sănătate, componenta de infrastructură, de transport, componenta de creșe, componenta de păduri, care sunt apreciate de Comisie, cu care aproape că am bătut palma, și sunt și alte componente pe care trebuie să le mai muncim foarte mult ca să convingem Comisia Europeană”.

Ultima oră
23:58 - Incendiu la groapa de gunoi a municipiului Arad, în zona CET. A fost emisă avertizare RO-ALERT pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului (FOTO)
23:47 - Un copil de 4 ani a murit, după ce mașina condusă de mama lui s-a răsturnat într-un pârâu din Caraș-Severin. Femeia nu avea permis, iar în mașină se mai aflau alți trei copii ai săi
23:22 - Urși filmați pe străzile localității Borca. IJJ Neamț: De fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, cetățenii să sune la 112 și să nu încerce să se apropie (VIDEO)
22:59 - O fetiță de 5 ani a murit și o altă fată, de 6 ani, a fost rănită în județul Mureș. Un copac smuls de furtună a cazut peste ele
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie
20:43 - Olimpiu Moruțan ar fi ajuns la un acord de principiu cu Galatasaray. Ce spune Gigi Becali despre transfer: „Eu am cerut 10 milioane”
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)