Tăriceanu: Când un parlamentar îşi pierde imunitatea, cel mai mult suferă cetăţenii, pentru că riscă să rămână fără reprezentare

Tăriceanu: Când un parlamentar îşi pierde imunitatea, cel mai mult suferă cetăţenii, pentru că riscă să rămână fără reprezentare
Foto: B1 TV

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marți, că imunitatea parlamentarilor este în beneficiul cetățenilor. Acesta își argumentează spusele prin faptul că cetățenii riscă să rămână fără reprezentare dacă alesul lor merge la închisoare pentru fapte de corupție.

„Imunitatea nu este un privilegiu. Imunitatea este, în final, în beneficul cetăţenilor. Cei care sunt în Parlament au obligaţia să reprezinte intersele cetăţenilor. În momentul în care unui parlamentar i se ridică imunitatea, nu este el afectat în primul rând, ci cetăţenii care rămân fără reprezentare. Acest principiu există şi funcţionează în toata Europa, astfel încât parlamentarii să fie protejaţi de excesele şi abuzurile de putere”, a declarat Tăriceanu, scrie stiripesurse.ro.

Șeful Senatului compară România cu Danemarca și vrea ca sistemul să funcționeze ca la Copenhaga, unde imunitatea se ridică doar cu votul a cinci şesimi din numărul total al parlamentarilor.

Despre cazul premierului Ponta, Tăriceanu a afirmat că este interpretat aberant de procurori: „O să vă dau un exemplu de conflict  de interese: fostul ambasador al SUA la Bucureşti, domnul Taubman, fusese unul dintre susţinătorii financiari ai preşedintelui Bush. Drept urmare, a fost desemnat ambasador al SUA în România. Cum ar fi fost ca el să fie acuzat de conflict de interese în această situaţie?”, a mai spus Tăriceanu.