Președintele Senatului, Călin Ppopescu Tîriceanu a declarat marți că parlamentarii ALDE nu vor vota moțiunea de cenzură inițiată de PNL.
”Din considerente de colegialitate și pentru a scurta așteptarea, grupurile ALDE nu vor vota moțiunea. E dreptul constituțional al lor de a iniția această moțiunea. Aceasta e glonțul de aur cu care opoziția poate încerca demiterea guvernului prin mijloace democratice. Vreau să remarc că nu am mai întâlnit așa ceva. Mi se pare că acest glonț a fost tras cu multă nonșalanță sau pur și simplu e dorința de a scăpa cât mai repede de această obligație. Toți au văzut că opoziția nu are un program alternativ nici persoane competente să le pună în loc. Iar PNL e vechiul PDL, nu are ideologie, nu are nicio legătură cu liberalismul, dar are o legătură certă cea cu băsismul”, a declarat copreședintele ALDE.
”Dezechilibrul puterilor care e strâns legat de textul moțiunii. Discutăm azi despre statul de drept. Moțiunea are legătură cu statul de drept. Și are un argument, premierul a fost trimis în judecată. În statele în care e stat de drept premierul s-ar fi dat demisia. (…) Nu voi face greșeala de a mă pronunța în privința vinovăției sau nevinovăției premierului, dar aduc în discuție adevăruri notorii. Vă invit pe toți, în egală măsură putere și opoziție la un proces de reflexie asupra statului de drept”, a mai spus Tăriceanu.
”Separația puterilor proclamată de Costituție înseamnă controlul lor reciproc și echilibrul dintre puteri și mă întreb dacă puterea judecătoarească nu s-a transformat într-o superputere. Porcurorii sunt sub autoritatea ministerului Justiției, deci procurorii sunt agenți ai statului și sunt autoritate executivă. (…) Viciul pleacă de la Constituție. Că s-a trasnformat puterea judecătorească într-o superputere este o realitate”, a mai declarat Tăriceanu.