După ce a boicotat referendumul, Tăriceanu anunţă acum că e de acord cu temele votate de români. Ce i-a transmis liderul ALDE preşedintelui Iohannis la Cotroceni

După ce a boicotat referendumul, Tăriceanu anunţă acum că e de acord cu temele votate de români. Ce i-a transmis liderul ALDE preşedintelui Iohannis la Cotroceni
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Învins în alegeri, Tăriceanu şi-a schimbat părerea despre referendumul convocat de Iohannis şi a susţinut la consultările de la Cotroceni că este de acord temele votate de români şi implementarea lor, mai puţin cu prevederea privind atacarea ordonanţelor la Curtea Constituţională şi de alte instituţii decât cea a Avocatului Poporului.

„I-am spus președintelui că avem rezerve serioase cu extinderea posibilității de a ataca la CCR ordonanțelor de urgență. Ar rezulta un guvern foarte slăbit care nu ar mai putea exercita funcția de legislator delegat și ar transforma și mai mult CCR într-un arbitru politic”, a declarat Tăriceanu la finalul consultărilor de la Cotroceni.

Liderul ALDE a subliniat că el nu a fost împotriva temelor propuse la refrendum, ci doar împotriva organizării referendumului în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare şi cere ca referendum care va trebui convocat pentru schimbarea Constituţiei să nu aibă loc în aceeaşi cu alegerile prezidenţiale.

„Referendumul pentru revizuirea Constituției să nu se mai suprapună peste alte alegeri. Nu vom mai tolera această șmecherie”, a subliniat Tăriceanu.

Acesta s-a agăţat în continuare de cei care nu s-au prezentat la vot sau au votat împotriva şi a sublinait că va continua lupta pentru rezolvarea problemelor din justţie.

„La referendum au votat împotrivă un milion de oameni. Alți 1,4 milioane nu au votat. Sunt 2,5 milioane de români care au dezavuat referendumul. Lor le transmit un mesaj: ascultarea telefoanelor, protocoalele secrete, abuzurile din justiție ale procurorilor, presiunile asupra judecătorilor rămân în continuare. Ele vot trebui rezolvate, nu ne putem imagina că el ese rezolvă de la sine. Nu ne putem preface, acum că referendumul a fost adoptat, că ele nu există”, a arătat Tăriceanu.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)