Tensiuni între Vladimir Putin și liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin. Liderul de la Kremlin se terme că ar putea pierde puterea

Tensiuni între Vladimir Putin și liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin. Liderul de la Kremlin se terme că ar putea pierde puterea
Sursa Foto: Hepta/ Ilya Pitalev / Sputnik

Vladimir Putin își schimbă poziția față de liderul Grupului Wagner. Potrivit analizei Institutului pentru Studiul Războiului (ISW, Vladimir Putin încearcă să marginalizeze organizația de mercenari care a luptat în numele Rusiei de la începutul războiului, scrie skynews.

Tensiuni la vârful armatei ruse

Grupul Wagner a suferit pierderi grele în luptele duse de partea Moscovei, cel mai recent în asaltul pentru localitatea Bakhmut, dar se crede că președintele s-ar fi putut simți amenințat de ascensiunea liderului său, Evgheni Prigojin.

Un nou raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) sugerează că președintele rus se îndepărtează de Prigojin și se îndreaptă către forțele sale armate tradiționale.

Putin l-a retrogradat pe principalul aliat al lui Prigojin în armata rusă, comandantul forțelor aerospațiale, generalul Serghei Surovikin, ceea ce poate perturba capacitatea Grupului Wagner de a procura echipamente din canalele militare tradiționale, potrivit ISW.

Generalul Surovikin raportează acum lui Valeri Gerasimov, șeful statului major al armatei ruse, într-o mișcare care centralizează lanțul de comandă al lui Putin în efortul de război.

ISW subliniază modul în care Putin nu a creditat forțele Wagner pentru capturarea Soledar în timpul unui interviu TV federal din 15 ianuarie.

Căderea orașului a marcat o victorie rară pentru Kremlin după o serie de eșecuri pe câmpul de luptă în invazia sa din Ucraina.

ISW spune că serviciile secrete ucrainene înțeleg că Putin se pregătește, de asemenea, să extindă rezervele armatei ruse, reafirmându-și trecerea către Ministerul Apărării și Statul Major.

Mișcarea datează din decembrie, când președintele rus a făcut eforturi pentru a se prezenta ca lider în timpul războiului.

Guvernul SUA a desemnat contractantul militar privat rus cunoscut sub numele de Grupul Wagner drept „organizație criminală transnațională”, acordând  același statut pe care îl au cartelurile internaționale de droguri și organizațiile de trafic de ființe umane în conformitate cu legislația SUA, scrie Intependent.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
13:37 - Decizie neașteptată în cazul Caracal. Gheorghe Dincă va fi judecat în secret
13:35 - Lege: Cu ce mașini nu vei mai putea circula în România. Mii de români vor fi afectați de decizia Senatului
13:28 - Dosar penal pentru înșelăciune, după avalanșa de la Cabana Capra / Poliţiştii desfăşoară cercetări în vederea identificării şoferilor autovehiculelor care au fost avariate
13:21 - Emilia Șercan: Lucian Bode iar a dat în judecată UBB, dar nu pentru a-i anula verdictul de plagiat. Într-o astfel de situație, ar fi trebuit să arate în instanță că teza sa e una originală, ceea ce e imposibil
13:17 - Reprofilare „Hi-Tech”, la fosta uzină Ford din Rusia: Se transformă în gater și se prelucrează lemn
13:12 - Toni Greblă, după tragediile din Turcia: „Multe clădiri din București sunt cu grad de siguranță scăzut sau foarte scăzut. Ar trebui ca și acest ultim tragic eveniment să ne trezească la realitate”
13:12 - O versiune A.I. a lui Seinfeld care se numește „Nothing, Forever” a avut o săptămână intensă. Fanii au crezut că personajele serialului devin conștiente de sine, apoi a fost interzis pentru transfobie
13:07 - Stăpâni de sclavi din România, arestați în Spania. Cum teroriza banda de exploatatori muncitorii aduși din țară, plătiți cu 25 euro pe săptămână
12:51 - Cutremur, marți, în zona seismică Vrancea. Anunțul oficial al autorităților
12:46 - Theo Rose, mărturisiri despre nunta cu Anghel Damian: „Cununia civilă ca să fie totul în regulă cu copilul, să fie pe numele lui”