Traian Băsescu: CCR a avut un rol excepțional în înlăturarea regimului comunist (VIDEO)

Traian Băsescu: CCR a avut un rol excepțional în înlăturarea regimului comunist (VIDEO)

Președintele Traian Băsescu a comentat, miercuri, la Curtea Consituțională, rolul determinant pe care l-a avut CCR în căderea comunismului în România.

„Țin să subliniez rolul excepțional pe care l-a avut CCR de a găsi acel echilibru de care România avea nevoie. E memorabilă abordarea CCR cu privire la legea lustrației. Rolul Curții Constituționale a fost important și în ceea ce privește despăgubirea celor asupriți în regimul comunist, un regim ilegal și criminal”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a declarat, că argumentul CCR în privinţa respingerii Legii lustraţiei ca neconstituţională legat de faptul că a fost prea târziu propusă îl consideră întemeiat. „Este memorabilă o abordare a Curţii Constituţionale cu privire la Legea lustraţiei, lege care a fost elaborată după 21 de ani de la căderea comunismului, a fost promovată de o majoritate parlamentară acum doi ani şi jumătate şi a fost respinsă de Curtea Constituţională ca fiind neconstituţională. Pentru mine, ca şef al statului, a fost un moment în care a trebuit să-mi judec poziţia în raport cu ce vroia majoritatea parlamentară, în raport cu decizia Curţii Constituţionale. Atunci, pentru declararea neconstituţională a acelei legi un singur argument mi s-a părut fundamental în argumentarea Curţii Constituţionale, şi anume «prea târziu». Deci, clasa politică românească a lăsat România fără o lege a lustraţiei timp de 21 de ani şi după 21 de ani adoptă un proiect de lege care vrea să lustreze, dar argumentul «prea târziu» mi s-a părut unul întemeiat, dincolo de toate celelalte pe care nu mi-am permis să le discut”, a afirmat Băsescu.

Președintele a făcut aceste declarații la conferința „Jurisdicția constituțională după 20 de ani de la căderea cortinei comuniste”, desfășurată la sediul CCR.

Băsescu: CCR a avut un rol excepțional în înlăturarea regimului comunist

Embed:

Ultima oră
22:30 - Anda Adam s-a logodit: „Inelul e în seif, că e prea scump”. Cine e bărbatul care a cerut-o în căsătorie
22:11 - Valeriu Gheorghiță, convins că redeschiderea școlilor va duce la creșterea numărului de cazuri COVID în rândul copiilor: Proporțional, vor fi mai mulți și la ATI (VIDEO)
21:46 - Ce părere are Gică Hagi despre nunta Simonei Halep și a lui Toni Iuruc
21:45 - Valeriu Gheorghiță: La 15 octombrie am putea să depășim 17.000 de infectări pe zi, media la o săptămână. Asta înseamnă vârfuri de 20.000 de cazuri COVID pe zi (VIDEO)
21:28 - Alina Gorghiu și-a șters postarea în care condamna atacul mafiei pădurilor asupra activiștilor de mediu: „Ce se poate înțelege din asta? Gheorghe Flutur e în #echipacâștigătoare”
21:26 - Valeriu Gheorghiță: „Nu putem să neglijăm implementarea unor măsuri pentru că sunt nepopulare”
21:01 - Reprezentanța Comisiei Europene în România, reacție la cazul jurnaliștilor bătuți în Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur, când documentau despre mafia pădurilor: Autoritățile să protejeze libertatea presei!
20:49 - Florin Cîțu răspunde contestatarilor: „Oricine spune că ar trebui să cadă acest guvern este o persoană iresponsabilă” (VIDEO)
20:39 - Florin Cîțu: PNRR a fost aprobat. Până la finalul anului va veni primul avans / Ursula von der Leyen, vizită în România pe 27 septembrie (VIDEO)
20:15 - Cristian Boureanu, implicat într-un accident în centrul Bucureștiului (FOTO)