Traian Băsescu, despre discuția cu Angela Merkel: „Nu puteam să mint, aveam ambasadorul aici”

Traian Băsescu, despre discuția cu Angela Merkel: „Nu puteam să mint, aveam ambasadorul aici”

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, duminică, la Realitatea TV, că, în convorbirea telefonică avută cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, întrebat fiind dacă au fost restabilite atribuţiile CCR, a răspuns negativ, adăugând: „Nu puteam să mint, aveam ambasadorul aici”.

„Eu am fost întrebat de doamna Merkel legat de ..nu am obiceiul să spun, dar vreau să clarific acest lucru şi sunt convins că doamna Merkel nu se va supăra. Era perfect informată de la ambasadă şi m-a întrebat: „S-au restabilit atribuţiunile Curţii Constituţionale?”. Am spus: „Nu, Ordonanţa de Urgenţă e în vigoare”, pentru că ministrul de Externe, Westerwelle, dăduse un semnal cu vreo trei zile, patru zile, înainte legat de Curte. M-a întrebat: „S-au restabilit?”. Nu puteam să mint, aveam ambasadorul aici. Am spus nu”, a declarat Băsescu.

El a mai precizat că Merkel l-a mai întrebat dacă au fost retrase Ordonanţele de Urgenţă referitoare la Monitorul Oficial, răspunsul său fiind, de asemenea, negativ.

„M-a întrebat: „S-au retras Ordonanţele care vizau preluarea Monitorului Oficial?” A fost extrem de interesant că se interesa de Monitorul Oficial. Am spus: „Nu, încă e în vigoare, e la Guvern”, a arătat Băsescu.

Cancelarul german Angela Merkel s-a alăturat liderilor europeni care condamnă măsurile luate de Guvernul Ponta în ultima perioadă, apreciind că statul de drept a fost încălcat „în mod inacceptabil” în România în timpul luptei pentru putere dintre liderii ţării.

Merkel a discutat, luni, la telefon cu preşedintele român Traian Băsescu, iar acesta i-a confirmat motivele îngrijorării.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că nu Angela Merkel va vota la referendumul pentru suspendarea șefului statului, pe 29 iulie. Acesta a adăugat că este normal ca creștin democrații germani să fie de partea lui Băsescu, din moment ce sunt adepții măsurilor de austeritate.