Traian Băsescu, despre Roșia Montană : Parlamentul nu poate atribui prin lege un contract, acesta este un atribut al Executivului

Traian Băsescu, despre Roșia Montană : Parlamentul nu poate atribui prin lege un contract, acesta este un atribut al Executivului

Președintele Traian Băsescu a reiterat, luni seară, că Parlamentul nu poate atribui prin lege un contract, făcând referire la proiectul Roșia Montană.

”Nu se poate atribui prin lege un contract. Și acest lucru este confirmat de jurisprudența Curții Constituționale prin deciziile sale 600/2005 și 970/2007. Există următoarea precizare în deciziile Curții: dacă puterea legislativă adoptă o lege la un caz parlamentar, atunci parlamentul a încălcat principiul separației și echilibrului puterilor în state. În articolul 1 al Constituției se precizează că nu se permite ca Parlamentul să ia decizii personalizate pentru o anumită companie prin legi, acesta fiind un atribut exclusiv al Executivului”, a explicat Băsescu.

Președintele a afirmat că Guvernul a fost prevenit asupra neconstituționalității acestui proiect de lege.

”Această lege a fost declanșatorul disputelor publice din momentul de față între cei care optează pentru exploatarea de la Roșia Montană și cei care nu vor acest lucru în condițiile tehnice anunțate. Această dispută din societatea românească o să continue pe baza legii din Parlament, iar după 1-2 luni să constatăm că ceea ce au votat parlamentari va fi declarat neconstituțional”, a continuat Traian Băsescu.

Acesta a insistat că poziția sa cu privire la neconstituționalitatea acestui proiect nu are nimic în comun cu schimbarea punctului meu de vedere vizavi de exploatarea metaliferă din România.

Basescu: Proiectul de la Rosia Montana nu poate fi atribuit prin lege de Parlament

Embed: