Traian Băsescu îi cere Ecaterinei Andronescu declaraţii că nu a plagiat şi nu e incompatibilă, înainte de învestitura la Educaţie

Traian Băsescu îi cere Ecaterinei Andronescu declaraţii că nu a plagiat şi nu e incompatibilă, înainte de învestitura la Educaţie

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, luni, o scrisoare premierului Victor Ponta, prin care îi cere ca Ecaterina Andronescu să declare pe propria răspundere că nu a plagiat şi că nu se află în stare de incompatibilitate. Şeful statului cere aceste asigurări înainte ca Andronescu să depună jurământul de învestitură, programat pentru luni, la ora 18:00.

„Cu ocazia transmiterii coordonatelor privind ceremonia de învestire, președintele României, domnul Traian Băsescu, i-a transmis prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor Ponta, că ar considera potrivit, ca, înainte de ceremonie, doamna Ecaterina Andronescu să depună, la Cabinetul Prim-Ministrului, o declarație pe proprie răspundere prin care să asigure că nu este implicată în acțiuni de plagiat în propria lucrare de doctorat și în lucrările științifice și în doctoratele pe care le-a coordonat, se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Într-o situație similară, la sfârșitul lunii iunie, înainte de învestirea la Cultură, Traian Băsescu a cerut ca Puiu Haşotti să declare pe propria răspundere că teza de doctorat a acestuia şi celelalte opere ştiinţifice nu constituie plagiat.

De asemenea, președintele a mai solicitat ca Ecaterina Andronescu să declare și că nu se află în stare de incompatibilitate.

Președintele României, domnul Traian Băsescu, a mai transmis, în scrisoare, că ar fi util ca doamna Ecaterina Andronescu să asigure că nu se află în stare de incompatibilitate, conform normelor legale în vigoare” se mai arată în comunicat.

Totuși, Andronescu fost găsită în stare de incompatibilitate de către Curtea de Apel București, în urma unei sesizări făcute de inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI). Potrivit ANI, Ecaterina Andronescu a deținut, în aceeași perioadă, funcțiile de senator, rector la Universitatea Politehnica din București și viceprepedinte PSD.

Procesul încă se judecă, deoarece Andronescu a depus recurs.

Premierul Victor Ponta a anunțat vineri, de la Bruxelles, că Ecaterina Andronescu va fi propusă la șefia Ministerului Educației, unde mandatul . Ponta a făcut această declarație în contextul în care vineri a expirat interimatul de 45 de zile al actualului ministru, Liviu Pop.