Traian Băsescu: Nu mă tem că maghiarii iau Harghita și Covasna în spate și fug în Ungaria

Traian Băsescu: Nu mă tem că maghiarii iau Harghita și Covasna în spate și fug în Ungaria

Președintele, Traian Băsescu, în cadrul conferinței de presă organizată, marți, la Palatul Cotroceni, a declarat că discuțiile privind reorganizarea administrativ-teritorială, în cadrul Coaliției de Guvernare, rămân deschise și că este deschis către o soluție care să mulțumească toți partenerii din arcul guvernamental.

Traian Băsescu a nu a dorit să comenteze varianta unei regiuni formată în urma contopirii județelor Harghita, Covasna și Mureș, dar a menționat că este o falsă problemă eventuala alipire a acestor județe la Ungaria.

“Nu sunt un politician care să se hrănească din naționalism excesiv. Am atâta naționalism cât cred eu că trebuie să aibă orice român și în mod deosebit șeful statului. Dar în nici un caz nu sunt unul dintre politicienii care se tem că minoritarii maghiari i-au Covasna și hargita în spate și fug cu ea în Ungaria”, a subliniat președintele Băsescu.

“Sunt mai multe variante care se analizează. Luni veți avea un răspuns. Aș vrea să rețineți: Orice variantă este mai bună decât cea existentă”, a declarat președintele.

Traian Băsescu, despre reorganizarea administrativă: Orice variantă este mai bună decât cea existentă

Embed: " />

Pe tema așa-zisului „Ținut Secuiesc”, președintele a precizat că nu există o poziție comună în Coaliție, UNPR și PDL aflându-se în dezacord cu UDMR, dar că lipsa unor declarații publice ale reprezentanților UDMR pe această problemă este dovada dorinței comune de a menține Coaliția.

“Eu consider poziția UDMR-ului, cu care v-am spus nu avem același punct de vedere, UNPR-PDL pe de-o parte și UDMR pe de altă parte. Eu consider faptul că deocamdată n-au făcut declarații, în spiritul dorinței tuturor de a menține Coaliția”, a subliniat Traian Băsescu.

Între variantele de 8 sau 16 județe propuse de partidele din arcul guvernamental, președintele a susținut că poate fi găsită o soluție de compromis care “să nu pună într-o situație dificilă niciuna din părți”.

„Nu resping o soluție de mijloc. Suntem la stadiul la care nimic nu este mai costisitor decât să menținem actuala birocrație, actualul sistem administrativ. Sunt pregătit să discutăm o soluție care să nu pună într-o situație dificilă niciuna din părți”, a declarat președintele.