Traian Băsescu: Obiectivul României este să fie declarată capacitate interimară a NATO în ceea ce privește sistemul antirachetă

Traian Băsescu: Obiectivul României este să fie declarată capacitate interimară a NATO în ceea ce privește sistemul antirachetă

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Cotroceni, că se va întâlni, luni, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO, în vederea pregăsitii summitului NATO.

Șeful statului a precizat că vizita sa de luni de la Bruxelles va avea două obiective, primul fiind întâlnirea cu secretarul general al NATO, în vederea pregătirii summitului NATO de la Chicago din 20-21 mai, cel de-al doilea fiind participarea la Consiliul European de luni.

În privința sistemului de apărare antirachetă, obiectivul României este ca la summitul NATO de la Chicago să fie declarată capacitate interimară a NATO în ceea ce privește sistemul antirachetă”, a precizat șeful statului.

Referitor la implicarea României sub cupola conceptului de „smart defense”, preşedintele a spus că o contribuţie românească poate fi adusă la asigurarea securităţii cibernetice, pentru că avem „atâţia hackeri talentaţi, care pot fi utilizaţi poztiv”.

Un subiect care urmează a fi discutat este legat de conceptul de Smart Defense (…). În ceea ce privește apărarea aeriană a statelor NATO, România s-a angajat să acționeze 48 de aeronave înainte de intrarea în NATO, compatibile cu aeronavele NATO. În conceptul de Smart Defense, putem construi și altfel, adică mai multe state din zonă să asigure capacitățile aeriene necesare, în mod deosebit pentru patrularea aeriană pet imp de pace, dar și pentru intervenții în afara teritoriului. Acest lucru ar degreva statele de parte însemnată de cheltuielile pe care ar trebui să și le asume mai ales acum în perioadă de criză”, a declarat Traian Băsescu.

În cea ce privește instalarea scutului antirachetă la Deveselu, progresăm în definitivarea aranjamentelor legal”, a mai declarat Traian Băsescu.

Traian Băsescu, despre scutul antirachetă

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_15239').select();" id="embed_text_15239" />