Traian Băsescu: Peste doi, trei ani se va relua discuția legată de revizuirea tratatelor UE

Traian Băsescu: Peste doi, trei ani se va relua discuția legată de revizuirea tratatelor UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că „are certitudinea” că „peste 2-3 ani” se va relua discuția legată de revizuirea tratatelor Uniunii Europene, averizând că România riscă să nu fie suficient de integrată încât să fie acceptată în clubul care „va avea două compartimente”.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe prilejuite de aniversarea de 100 de ani a Academiei de Studii Economice, notează HotNews.

Am mult mai multe întrebări decât răspunsuri din păcate în ceea ce privește evoluțiile economice ale Uniunii Europene și, implicit, ale României. Știu însă un singur lucru: că România are nevoie astăzi de stat de drept, are nevoie să își pregătească economia pentru zona euro, are nevoie de intrare în Schengen, pentru simplul motiv că nu are alternativă la soluția Uniunii Europene. Ce este riscant pentru România este să uite aceste priorități, politicul să le neglijeze de dragul intereselor locale, să spunem, și să ne trezim peste doi, trei ani, când, am certitudinea, se va relua discuția legată de revizuirea tratatelor, că nu suntem suficient de integrați pentru a putea fi acceptați în clubul care, cu siguranță, va avea două compartimente”, a spus Traian Băsescu.

Revizuirea tratatelor Uniunii Europene este o decizie politică majora în evoluția UE și reprezintă trasarea noilor direcții de dezvoltare. Procedura este extrem de complicată și are loc doar în momentele în care o schimbare fundamentală a UE este impusă de schimbări majore de viziune ale liderilor săi politici.

Urmăriți B1TV.ro și pe