Băsescu: Situația din Valea Uzului a pornit de la niște extremiști maghiari. Un rol l-a avut și UDMR, care a spus că cimitirul eroilor e pe teritoriul județului Harghita. Dar ce, frate, Harghita nu e în România? (VIDEO)

Băsescu: Situația din Valea Uzului a pornit de la niște extremiști maghiari. Un rol l-a avut și UDMR, care a spus că cimitirul eroilor e pe teritoriul județului Harghita. Dar ce, frate, Harghita nu e în România? (VIDEO)

Fostul președinte Traian Băsescu, viitor europarlamentar PMP, a declarat, pentru B1 TV, că problema din Valea Uzului are sămânța unui conflict interetnic, iar situația tensionată a plecat de la niște extremiști maghiari. Un rol l-a avut și UDMR, care a susținut că acest cimitir internațional al eroilor se află pe teritoriul județului Harghita, de parcă Harghita nu e tot în România.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

”În mod categoric, e plecată de la niște extremiști maghiari toată tensiunea ivită acolo. Gândiți-vă la moralitatea celor care au lansat conflictul… Acolo discutăm despre niște soldați care au căzut pe câmpul de luptă. Că sunt români, maghiari, italieni, austrieci, ruși, evrei… E adevărat, cimitirul a fost făcut pentru maghiari în principal, pentru soldații maghiari căzuți în Primul Război Mondial.

Românii au pus și ei, mai sus puțin, o zonă în care au îngropat soldați români, tot eroi necunoscuți, adică acei soldați au fost găsiți în gropile comune, nu au avut o cruce și o rugăciune acolo, pe mormântul lor. Au fost descoperițiîn gropi comune și îngropați.

Totul a pornit de la gestul de a acoperi crucile soldaților români și de la abordarea pe care a avut-o UDMR, de exemplu, care a spus că e pe teritoriul județului Harghita. Dar ce, frate, Harghita nu e pe teritoriul României? E pe teritoriul altcuiva? Foarte bine că au pus pe teritoriul Harghitei un semn de respect pentru cetățenii soldați români”, a declarat Traian Băsescu, pentru B1 TV.

Liderul PMP a remarcat faptul că două administrații teritoriale românești își revendică drepturile asupra unui teritoriu românesc.

”Azi, de Ziua Eroilor, și unii și alții au vrut să comemoreze la cimitir. Din păcate, se pare că ungurii au adus cu microbuze și din Ungaria oameni care să fie acolo, că n-au găsit suficienți extremiști printre cetățenii români etnici maghiari. În același timp, se pare că și românii au fost mai mulți decât maghiarii și de aici tensiunea.

E ridicol! În interiorul României, două administrații teritoriale își revendică drepturile asupra aceluiași teritoriu, când el e teritoriu românesc, un de funcționează legile statului român, indiferent că e în Harghita sau în Dărmănești”, a continuat Băsescu.

În opinia fostului șef de stat, în acest caz putem vorbi de sămânța unui conflict interetnic, iar președintele Klaus Iohannis ar trebui să intervină: ”Asta mi se pare problema: aici e sămânța unui conflict interetnic. Eu cred că domnul președinte are ocazia să medieze între minoritatea maghiară și majoritatea românească situația acestui cimitir. De ce soldații români trebuie scoși de acolo? Pentru că-i pe teritoriul Harghitei? Hai să fim serioși… E pe teritoriul României. Eu aș face un drum în Harghita și i-aș invita la o discuție”.

Ultima oră
15:41 - Florin Cîțu, neintimidat de susținătorii lui Orban: De luni vom fi cu toţii o echipă. Vor fi de partea mea (VIDEO)
15:26 - 493 de unități administrative din România, în scenariul roșu. Lista localităților în care rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori
14:47 - Orban, către liberali: Nu-mi aduc aminte ca Florin Cîțu să fi consultat un for al PNL înainte de deciziile ce au dus la criză şi retragerea USR PLUS. Dacă ei nu mai vin în coaliție, cu cine facem majoritate parlamentară?
14:38 - Ludovic Orban: Un lider al PNL trebuie să fie carismatic și să aibă forța și inteligența de a duce PNL la victorie. Am câștigat această competiție
14:32 - Directive date din taberele Cîțu și Orban, ca delegații la congres să-și dovedească votul. „Toți trebuie să deschidă perdelele la cabine” (FOTO)
14:20 - Mihai Bendeac, mână spartă. Plăteşte personal, cu 10.000 euro, concurenţii de la iUmor, de la Antena 1
14:11 - Ludovic Orban: Nu avem un premier și un Guvern cu care să ne putem mândri. Niciodată nu a existat un premier cu cotă de încredere atât de joasă (VIDEO)
14:04 - Dan Vîlceanu, către Ludovic Orban: În Parlament aţi fost alături de cei care au vrut să dea jos Guvernul. Aţi ridicat un zid în PNL şi acum vă cer să îl dărâmaţi (VIDEO)
13:40 - Peste 7,600 de noi infectări cu COVID-19 la nivel național și 264 de copii, spitalizați. Doar 3 paturi ATI, libere în București
13:34 - Rareș Bogdan, mesaj pentru susținătorii lui Orban: Nu puteți să rechiziţionaţi o sală. Nu stigați „demisia”, pentru că e guvernul nostru. Noi nu suntem PSD-isti