Traian Băsescu: Ponta a crezut că va face un joc de tip CFR Marfă și cu Roșia Montană. Dacă nu minte, el nu face politică

Traian Băsescu: Ponta a crezut că va face un joc de tip CFR Marfă și cu Roșia Montană. Dacă nu minte, el nu face politică

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că legea privind exploatarea resurselor minerale de la Roșia Montană este neconstituțională și nu va accepta să își încarce conștiința fiind părtaș la un act ilegal.

„Eu nu voi sta spectator cum a stat Iliescu la privatizarea Petrol și Rompetrol. Nu vreau să îmi încarc conștiința fiind părtaș la un act ilegal. Ponta a mizat pe majoritatea parlamentară, că va trece foarte repede legea și va face un joc de tip CFR Marfă. El trebuie să înțeleagă că un premier trebuie să-și asume responsabilitățile. Dar el, dacă nu minte, nu face politică. Dar această lege este o încălcare a Constituției, iar statul are obligația de a supraveghea proprietatea publică. Aurul și argintul de la Roșia Montană sunt proprietate publică, iar faptul că prin lege se stabilește că licențele de exploatare să poată fi prelungite pentru maxim 5 ani are acest aspect al controlului statului asupra resurselor minerale”, a declarat Traian Băsescu.

Șeful statului spune că guvernarea Ponta este un stil de guvernare a lui Năstase, „cu șmecherii, cu legi, să se acopere, și pe dedesupt fac tot felul de lucruri”.

„Numai că Ponta este mai puțin inteligent decât Năstase, acesta este singurul lucru care diferă”, a spus Traian Băsescu.
 
Președintele a mai declarat că prin forma actuală a legii privind proiectul de la Roșia Montană, Guvernul propune ca timp de 20 de ani, România își pierde controlul asupra resurselor de aur și argint.

„Tot prin lege se reconfigurează perimetrele adiacente, o altă preluare a atribuțiunilor unei structuri executive, ANRM, transferată Parlamentului. Toate acestea m-au făcut să afirm că legea e neconstituțională”, a mai spus Traian Băsescu.

Șeful statului a mai declarat că soluția este retragerea urgenă a proiectului pentru a evita riscul de a tensiona la maximum societatea, atât timp cât proiectul se află în Parlament.

„După o lună jumătate de proteste și dispute, vom afla că legea e neconstituțională. Ar fi un dezastru. Dar în niciun caz legea nu poate să cuprindă, eu am sesizat cel puțin 7 elemente, atribuțiuni, care sunt ale Executivului. Această exploatare, dacă se face sau nu, trebuie făcută în interiorul legislației existente, cu creșterea redevenței și cu avize date de instituțiile abilitate”, a mai spus Traian Băsescu.

Băsescu: Ponta a crezut că face un joc de tip CFR Marfă și la Roșia Montană

Embed: