Traian Băsescu: Prin memorandumul prin care se scot persoane din listele electorale se arată tentativa de fraudare a referendumului

Traian Băsescu: Prin memorandumul prin care se scot persoane din listele electorale se arată tentativa de fraudare a referendumului

Traian Băsescu a arătat, în cadrul unei conferințe de presă de joi, un document prin care, susține el „se arată oficial tentativa de fraudare a referendumului.” În acesta, se cere reprezentanților din teritoriu să scoată din listele electorale mai multe categorii de persoane.

Cele nouă categorii de persoane includ: persoanele decedate, cele care nu au cărți de identitate valabile, care și-au pierdut dreptul de vot, românii cu domiciliul peste graniță, cei care și-au pierdut cetățenia română, care și-au schimbat domiciliul fără a fi radiate din lista localităților de reședință.  De asemenea, vor fi scoase din liste persoanele care au domiciliul la o adresă unde suprafața nu permite ca ei să poată locui acolo și persoanele care și-au schimbat numele prin căsătorie sau divorț.

În plus, Curtea Constituțională le spune guvernanților care sunt instiuțiile care dețin baze de date cu evidența populației, astfel că nu este nevoie de apelarea la reprezentanții din teritoriu, arată Băsescu. În memorandum, se cere și utilizare datelor de la CNAS și Casa de Pensii, deși CC le spune clar guvernanților că nu pot utiliza aceste date, a mai spus președintele suspendat.

„Eu respect legea și când nu mă avantajează, iar ei niciodată când nu-i avantajează. De multe ori nu o respectă nici când îi avantajează, ceea ce arată că sunt nepregătiți,” a declarat Băsescu.

Președintele suspendat a arătat un document cu sigla PSD, datat 2 august 2012, în care, pe ultima pagină, în concluzie spune „Din totalul cetățenilor români cu drept de vot se voi scădea cei cu domiciliul sau reședintă în străinatate, care au apărut în mod nelegal pe liste electorale, și care sunt de ordinul milioanelor. Cei ramăși numai ei pot apărea pe listele electorale permanente.”

„La asemenea document un poți decât să îți faci cruce, e un document de dezinformare a propriilor lor membrii, primari, președinți de consilii județene”, spune Băsescu. Însă, arată președintele suspendat, acest document instigă membrii lor să nu respecte legea. El i-a rugat pe aleșii locali să nu „intre într-un cerc al ilegalităților,” spunând că guvernul vrea să ascundă fraudarea referendumului sub semnăturile „amărâților din teritoriu.”

„Nu o să mă bată niciodată deoarece eu respect legea și când nu mă avantajează,” a mai spus el.

Băsescu: USL încearcă fraudarea referendumului

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_22509').select();" id="embed_text_22509" />